Bez hrvatsko-srpskog partnerstva nema stabilnosti

ZAGREB, 19. januara 2010. (Beta) - Poslanik u hrvatskom Saboru i potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ) Milorad Pupovac očekuje od novoizabranog predsednika Hrvatske Ive Josipovića da prihvati stav da bez hrvatsko-srpskog partnerstva nema stabilnosti u regionu.

U intervjuu agenciji Beta Pupovac je ocenio da će 2010. biti godina hrvatsko-srpskih odnosa i da novi hrvatski predsednik treba da "pomogne da hrvatska spoljna politika tretira regiju kao prioritetan spoljno-politički interes, ravnopravan sa pitanjem evropskih integracija".

"Izuzetno je važno da se prihvati stajalište da nema stabilnosti u regiji bez hrvatsko-srpskog partnerstva. To pretpostavlja da se stare politike po kojima je stabilnost u regiji moguća tako da prioritet bude Kosovo ili pitanje šta uraditi sa Republikom Srpskom, zamene politikom dugoročnog, supstancijalnog dijaloga sa Srbijom", rekao je Pupovac.

On je pozvao predsednika Hrvatske da u osetljivim pitanjima, kao što su Kosovo ili eventualno preuređenje odnosa u BiH, "postupa obzirno", navodeći da treba napustiti "politiku guranja prsta u oko, koja se u poslednje vreme prilično praktikovala".

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.