Mladi majmuni

Izraz „mladi majmun” u beogradskom žargonu označava neiskusno biće koji se da lako prevariti od strane starijeg i lukavijeg od sebe... Odatle polazi zamisao kustosa Mihaela Milunovića o izložbi posvećenoj umetnicima mlađim od dvadeset pet godina, iz kojih izbija energija i vitalnost. Izložba je otvorena 18. januara, i traje do 24. februara u Francuskom kulturnom centru. Izlažu Turbo Comix (Žoana Markade i Bruno Tolić), TKV (alias Aleksandra Petrović), Ana Ðukić, Nina Zeljković, Predrag Damjanović i Ana Krstić.

Nijedan rad na nije prethodno izveden, već se radi o radovima koji intervenišu u prostoru, smišljeni za konkretan prostor, u skladu sa pojedinačnim poetikama svakog od umetnika. Komplikovani prostor Francuskog centra, više namenjen biblioteci nego izložbi, zaposeli su umetnici koji će uneti nov duh i pokušati da daju nov način gledanja na ovaj prostor, objašnjava Mihael Milunović.

Duet Turbo Comix predstavili su se animiranom strip-freskom koja, preuzimajući grafički kod iz ilustrovanih priručnika i stripova iz 30-ih godina prošlog veka, kreira zamišljeni urbani ambijent, u vidu zidne slike.
TKV –ov vizuelni vodopad spustiće se iz jedne od vitrina Francuskog kulturnog centra i prekriti pod – virtuelno unoseći rečnik simbola, logotipa grafičkih figura sa ulice i zidova, „divljih“ i neregulisanih prostora, u sređen i regulisani prostor jedne kulturne institucije.
Ana Đukić slika aktove svojih prijateljica. Rađeni su brzo, na papiru, uljanim bojama, kao beleška koja preti da iščezne, a zatim su izrezani po konturama.
Poetika Predraga Damjanovića potiče iz slika nasilja koje srećemo svakodnevno na stranicama dnevne štampa i na televizijskom ekranu.
Ana Krstić preuzima jednu vrstu lokalnog stereotipa vezanog za spomeničku skulpturu, „bistu“ ratnog heroja, te u njenoj verziji partizanka-heroj, postaje manga-herojkom, sa idealnim i prenaglašenim atributima svog pola…
Nina Zeljković je izabrala stakleni zid za svoju video instalaciju i koristi ritam transparentnosti i polustransparentnosti, kao svojevrsnu fizičku cenzuru nad projektovanom pokretnom slikom.

U svakom od ovih izloženih radova postoji nešto erotično i jako što ih spaja, a u isto vreme različito i svaki je priča za sebe. Autori različitih interesovanja i tehnika našli su se oko iste ideje – pokazati da entuzijazam i kreativnost mogu da pokrenu. 

Tekst: N.V.
Foto: Mirjana Ristic

Pogledajte još