NIŠTA NE MOŽE DA POPUNI NJENO MESTO: Pismo Igora Jurića o dve godine života bez ćerke Tijane

Igor Jurić ovim tužnim povodom on obratio se pismom javnosti koje prenosimo u celosti:

Ništa ne može da popuni Tijanino mesto i već dve godine tražimo način kako da se izborimo sa činjenicom da u kući više nema njene pesme, njenog smeha, dobrote koju je imala za sve nas. Otvorio se jedan veliki jaz, procep između naših ranijih želja, planova, i onoga što živimo danas, jer je sve uvek bilo vezano za Tijanu i Sašku – kaže Igor Jurić.

Njemu su tokom protekle dve godine upućena brojna pitanja “šta misli o ubici”, “šta želi Draganu Đuriću”, pa čak i “da li bi mu presudio”. Kaže da ga samo pominjanje imena ubice vređa, i da se Tijana često nije poštovala kao žrtva.

Zarad čitanosti, mnogi su mediji davali javnosti i ono što se nikada ne sme, a kakvo je detaljno opisivanje zločina. Samo mi kao porodica znamo kako smo preživeli pojedine novinske naslove. I danas doživljavam strahovit udarac svaki put kada se Tijanina slika stavi pored slike ubice – kaže Igor Jurić.

Fondacija koja je ponela Tijanino ime, za godinu i po dana rada uradila je mnogo za srpsko društvo. Od donošenja Tijaninog zakona, nekoliko kampanja za podizanje svesti o bezbednosti dece, preventivnih projekata protiv nasilnika, pedofila, trgovaca ljudima, do podrške talentovanoj deci kakva je i Tijana bila.

Tijana mi je dala snagu da radim sve ovo što je danas zaokruženo u formi fondacije. Njeno ime, sve što je ona živela i što mi je kao roditelju pružila za 15 godina svog života, za mene je velika obaveza. Da uvek budem ispravan i da ostanem takav čovek i otac kakvog je ona volela. Uradili smo mnogo toga, i više nego što smo predvideli ali gledano na situaciju i vremena u kojima živimo, to nije dovoljno. Pred nama je mnogo posla, puno projekata je u pripremi i ja sam siguran da će naš rad dati jedan značajan rezultat. Ja imam doživotni motiv da se borim da se Tijanina sudbina ne ponavlja kroz neku drugu decu. Ako u istom momentu država, društvo, porodica, škola, mediji i nevladine organizacije učine veliki napor i svi zajedno nađemo mehanizam da pojačamo bezbednost i da se snažno suprotstavimo nasilju, mislim da rezultat ne može da izostane. Pojedinačno ćemo se teško izboriti za bilo šta.

U narednom periodu, kaže, boriće se i za uvođenje kazne doživotne robije sa teškim prinudnim radom.

Podržavam državu u stavu da posle ubistva trogodišnjeg deteta pooštri kaznenu politiku, ali smatram da to nije dovoljno. Stava sam da bismo kaznom doživotne robije jednom za svagda isključili pojavu povratnika, nasilnici bi jednom zauvek bili sklonjeni sa ulica. Ne bi postojala mogućnost da monstrum koji je silovao i ubio nedužno lice, izađe iz zatvora nakon odslužene kazne i ponovi isti ili još strašniji zločin, kaže Jurić na kraju razgovora.

Izvor: Kurir