Srbija u top deset: Holanđani i Letonke najviši na svetu

Istraživači su analizirali podatke iz 200 zemalja, prikupljene u proteklih 100 godina.

Šef istraživačkog tima Madžid Ezati izjavio je da je prosečna visina stanovništva važan indikator u vezi ishrane, zdravstvene zaštite, kvaliteta životne sredine, ali da na nju utiču i geni.

Do rezultata se došlo na osnovu više od 1.400 istraživanja, sprovedenih od 1914. do 2014. godine i vezanih za oko 18,6 miliona osamnaestogodišnjaka.

Holanđani su, u proseku, visoki 182 centimetra, a slede ih muškarci iz Belgije, Estonije, Letonije, Danske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Islanda i Češke.

Što se žena tiče, Letonke su, u proseku, visoke 170 centimetara, a iza njih su žene iz Holandije, Estonije, Češke, Srbije, Slovačke, Danske, Litvanije, Belorusije i Ukrajine.

Tokom 100 godina su žene u Južnoj Koreji porasle, u proseku, za više od 20 centimetara, a muškarci u Iranu za 16 centimetara.

Što se tiče dna liste, u Gvatemali su žene, u proseku, visoke 149 centimetara, a nešto iznad su Filipini, Bangladeš, Nepal, Istočni Timor, Madagaskar, Laos, Maršalska Ostrva, Indija i Indonezija.

Najniže muško stanovništvo, visoko u proseku 160 centimetara, ima Istočni Timor, iznad kojeg su Jemen, Laos, Madagaskar, Malavi, Nepal, Ruanda, Maršalska Ostrva, Filipini i Mauritanija, pokazuju rezultati istraživanja.

Izvor: FoNet

Pogledajte još