BEZ STRAHA: Sedam kaloričnih namirnica koje možete jesti svaki dan

Ovo je sedam kaloričnih namirnica koje možete jesti svaki dan.

Sir

Ovaj mlečni proizvod je prepun hranjivih materija poput kalcijuma, fosfora, selena i vitamina B12, a jedna kriška sira sadrži nešto manje od 7 grama proteina, koji su važni za izgradnju mišića, pravilan rad mozga i ostalih organa u telu. Ukoliko izbegavate da jedete meso ili ribu, hranjive supstance nadomestite sirom.

Jaja

Jaja su jedine namirnice na svetu koje kuvanjem ne gubi na hranjivosti. Osim minerala i vitamina, jaja su izvrstan izvor omega 3 masnih kiselina koje štite srce i krvni sistem.

Riba

Studije pokazuju da ljudi koji nekoliko puta nedeljno konzumiraju ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama generalno su zdraviji i srećniji, krvni pritisak im je niži, a manji je i rizik da će dobiti hronične bolesti.

Orašasti plodovi

Izvrstan su izvor vitamina E, koji je zadužen za elastičnost i zdravlje kože. Osim toga, orašasti plodovi sadrže i magnezijum, koji se inače teško apsorbuje iz hrane, a važan je za borbu protiv stresa i za zdravlje živaca.

Maslinovo ulje

Ono je izvor dobre masti, obiluje vitaminima E i K, kao i moćnim antioksidansima. Dokazano je da redovna konzumacija maslinovog ulja štiti od upala, snižava krvni pritisak i dobra je za srce i krvni sistem.

Punomasni jogurt

Veoma je zdrav, a obiluje i kalcijumom koji je zadužen za zdravlje zuba i kostiju. Osim toga, punomasni jogurt sadrži probiotike, koji podstiču rad probavnoga sistema i štite ga.

Kokos

Ovo voće sadrži čak 90 posto zasićenih masnih kiselina. One se drugačije razgrađuju i podstiču rad metabolizma i dužu sitost, pa se preporučuju osobama koje žele da skinu suvišne kilograme.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.