Preporuka nutricionista: Krastavac skida kilograme

Zbog toga nutricionisti rado uzimaju krastavac kao osnov za letnje i brze dijete, a sa još jednim dodatnim razlogom - ovo povrće sadrži 95 odsto vode i pet procenta vlakana.

Krastavac je dobar izbor za dijetu jer ima malo kalorija, a čini vas sitim dva do tri sata, naročito ako se kombinuje sa pavlakom ili sirom. Jelovnik tokom krastavac dijete je restriktivan, a broj namirnica koje možete da koristite je veoma ograničen. Zato ovu dijetu ne bi trebalo da držite duže od sedam dana. Ona je rešenje ako želite da smršate nekoliko dana pred more.

Veliki krastavac ima oko 40 mg magnezijuma, što je 10 odsto dnevne potrebne vrednosti. Uzimanjem jogurta ili pavlake tokom dijete povećava se unos kalcijuma. Zbog toga što sadrži dosta vode krastavac sprečava dehidrataciju, pa je i zbog toga idealna namirnica za letnji period.

Tokom krastavac dijete možete jesti oljuštene sveže krastavce bez ikakvih dodataka u neograničenim količinama, najbolje uvek kada osetite glad. Dijeta omogućava gubitak od pet do sedam kilograma za nedelju dana. Ova tri obroka bi trebalo da vas drže dva do tri sata, a kad ogladnite, pojedite sveže krastavce.

PRIMER JELOVNIKA

Doručak:

Svakog dana za doručak pojedite dva kuvana jajeta i krastavaca po želji, a možete ih spremati i kao salatu sa sirćetom i maslinovim uljem.

Ručak:

Napravite salatu od paradajza, krastavaca i 300 g feta sira. Dodajte maslinovog ulja po želji, a možete pojesti i desetak maslina. Takođe i parče integralnog hleba je dozvoljeno, ali samo uz ovaj obrok.

Večera:

Za večeru napravite salatu od svežih krastavaca i jogurta ili pavlake, jednu čašu od dva decilitra. Možete popiti i dve šolje kafe tokom dana, ali sa najviše pola kašičice šećera.

Izvor: Novosti

Pogledajte još