DOBRO RAZMISLITE: Boje za tetoviranje mogu da izazovu rak!

Mastilo za tetoviranje verovatno povećava rizik od raka i zbog toga bi trebalo da bude zabranjeno, upozorila je Evropska agencija za hemikalije. Zasad se samo sumnja da su te boje potencijalno kancerogene, a ako se u nastavku ispitivanja to i potvrdi, zabrana ovih supstanci trebalo bi da stupi na snagu za godinu dana.

Takva inicijativa u Srbiji, bar zasad ne postoji, ali će, ako mislimo u EU, u procesu usaglašavanja, bez sumnje doći na red. Dotad bismo, upozoravaju stručnjaci, morali da rešimo lokalni, "prizemniji", ali nikako ne i manje ugrožavajući po zdravlje problem sa tetovažama. U Srbiji ih, naime, rade i na brzinskim "kursevima" jedva obučene kozmetičarke, što značajno povećava opasnost od širenja infektivnih bolesti.

U uređenoj Evropi je to, naravno, već definisano strogim pravilima, pa se oni zato sada i bave samo jednim potencijalno opasnim aspektom tetoviranja - povećavanjem rizika obolevanja od karcinoma. U izveštaju Evropske agencije za hemikalije ukazuje se da korišćenje mastila za "tatu" može da utiče i na plodnost.

Agencija će uskoro objaviti spisak hemikalija koje se koriste u izradi mastila za tetoviranje, a istražuje i mogućnost da te boje uskoro budu zabranjene širom EU. Crveno mastilo za tetoviranje proglašeno je najopasnijim, a rizik nose i plavo, zeleno i crno.

- Mnogi izveštaji pokazuju da su supstance u mastilu potencijalno kancerogene, mutagene ili izazivaju reproduktivni toksični efekat. Kada je hemikalija mutagen, to znači da može da promeni DNK ćelije - navodi se u izveštaju.

"Šaranje tela", koje je i kod nas u međuvremeno daleko odmaklo od srca probodenog strelom, datuma odlaska u JNA, ili imena velike ljubavi, ponovo je "ultramoderno". Estete koje gledaju dalje od modnih trendova, međutim, već vide kako će se sa novim generacijama ponoviti problem njihovih prethodnika zaljubljenih u tatu, koji su, umesto sada modernih tatua po telu, možda, iscrtavali Če Gevaru, ali oba motiva, kažu, kad telo ostari, a koža se razvuče, u starosti izgledaju podjednako ružno.

Profesor dr Dragan Delić iz Klinike za tropske i infektivne bolesti KCS, kaže da tetoviranje nije dominantan put prenosa hepatotropnih virusa, kao što su hepatitis B ili C.

- Među inficiranima virusima hepatitisa imamo pacijente koji su kao mogući put infekcije naveli tetoviranje, ali ne možemo da budemo sigurni da su se oni zaista tako zarazili. Dominantan put prenosa hepatitisa B je seksualni čin, dok se hepatitis C dominantno prenosi putem krvi - kaže prof. Delić.

Na tome sada pionirski radi HRONOS, Udruženje za pomoć obolelima od hroničnih virusnih hepatitisa, jer iako tetovaže sve češće nude kozmetički saloni, koji podležu samo sanitarnoj kontroli, i javno reklamiraju svoje usluge, odgovorni za zdravlje - ne reaguju.

- Tako se, definitivno, povećava opasnost od širenja hepatitisa. Nemamo epidemiološki registar, nemamo nacionalnu strategiju, kao ni ciljano testiranje, a najčešće ni odgovarajuću terapiju, pa se ni oni kod kojih se infekcija otkrije ne leče kako treba - kaže Ivana Dragojević, predsednica Udruženja HRONOS.

I visokoobrazovani najčešće misle da je ta infekcija "rezervisana" za rizične grupe, kao što su intravenski narkomani, a 60 odsto obolelih nisu iz rizičnih grupa.

- Klasične tetovaže su najmanji problem, jer ljudi uglavnom idu u proverene salone, ali je svaki odlazak u kozmetičke salone, naročito one u kućnoj varijanti, rizičan. Trajna šminka koju rade kozmetičari je takođe tetovaža. Ako se koristi boja za više klijenata i ako se ne sterilišu instrumenti, rizik od infekcije je veliki, a mladi koji tako šminkaju oči ili usne nisu svesni rizika. Zato smo pokrenuli akciju edukacije koju smo dosad sa Udruženjem kozmetičara sproveli u 31 salonu, a nameravamo da je nastavimo u naredne tri godine - smatra Ivana Dragojević.

BOLJE ŠKOLOVANJE KOZMETIČARA

U udruženju HRONOS navode da će insistirati i da se izmene udžbenici za školovanje kozmetičara, da uče sve što je vezano za sterilizaciju, što sada nije slučaj, ali i da se izmene propisi. Jedan od zahteva, recimo, biće da se kozmetički salon ne može otvoriti kao sada, samo pukim registrovanjem kod Privredne komore.

Izvor: Novosti

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.