MARAKUJA – voće strasti ublažava nervozu

Za marakuju (Passiflora edulis) Amerikanci i Britanci kažu da je voće strasti. Na latinskom je “gospodinova krunica”, u Kolumbiji golupa, dok je u Indoneziji markisa… Svaka zemlja u kojoj se gaji dala joj je sopstveno ime. Ovo voće osvežavajućeg ukusa i posebne arome, najčešće se koristi za pripremu sokova i poslastica. Savršeno upotpunjava osvežavajuće voćne salate i sladoled.

Upućeni tvrde da je izvanredan afrodizijak, ali pomaže i kod nesanice, nervoze i stresa. Izuzetnu lekovitost marakuje isticali su još južnoamerički Indijanci, a danas je najviše zastupljena u brazilskoj narodnoj medicini.

Marakuja, inače, potiče iz Južne Amerike, a danas se gaji više od 400 vrsta u svim delovima planete gde nema mraza. Veličinom podseća na kivi, ima okrugao ili jajolik oblik i zlatnožutu, zelenu, crvenu ili ljubičastu koru. Najpopularnije su zlatna i tamnoljubičasta sorta. Dok prva ima glatku i sjajnu koru i može da naraste do veličine grejpfruta, druga je mekana i smežurana, manja od limuna, ali je slađa i ukusnija.

Prilikom jela, plod marakuje se obično preseca na pola, a zreo sadržaj vadi kašičicom. Ovo egzotično sočno voće sadrži brojne semenke koje su takođe jestive. Bogato je vitaminom C koji uništava štetne slobodne radikale i usporava starenje. U zavidnim količinama sadrži i važne minerale poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Da bi plod bio slađi, trebalo bi da odstoji nekoliko dana kako bi se povećala koncetracija šećera. Posebno je ukusan u kombinaciji sa sokom od limuna i kiselom vodom. Redovno konzumiranje ovog voća stimuliše varenje.

Voće strasti poseduje i antidepresivna svojstva, a francuski lekari ga preporučuju osobama koje pate od postraumatskog stresnog poremećaja. Pomaže i kod anksioznosti, nervoze, povišenog pritiska.

Osušeni listovi marakuje koriste se za pripremu čaja koji vraća miran san i ima analgetsko dejstvo. Da bi se suzbila nervoza i otklonila nesanica, poželjno je da se pre spavanja popije šolja čaja spremljenog na uobičajeni način. Ukoliko je stanje drastičnije, ovaj blagotvorni napitak bi trebalo uzimati više puta tokom dana.

Zbog specifičnog sastava, lekovitosti i mirisa, od marakuje se prave razni šamponi za jačanje kose, kao i kreme za negu lica i tela.

OKREPLJUJUĆI SOK

Za spravljanje soka potrebno je: 5 do 6 zrelih marakuja i voda. Iz presečenog ploda kašičicom izvadite sredinu sa semenkama, stavite u blender, dodajte vodu i miksirajte sve dok semenke ne počnu da se odvajaju, ali vodite računa da ih ne sameljete u celosti. Sadržaj zatim procedite kroz gazu da bi se semenke zadržale. Ukoliko želite, u sok dodajte još vode, šećera i soka od limuna.

Ovaj, izuzetno lekovit napitak posebno se preporučuje nervoznim osobama, kao i onima koji imaju zatvor, pojačanu kiselinu i povišen pritisak. Sok od marakuje stimuliše cirkulaciju i ima blagotvorno dejstvo u slučaju srčanih i kancerogenih obolenja.

Izvor: Novosti