Serenu Vilijams kazna učinila humanom

MELBURN, 19. januara 2010. (Beta-AP) - Liderka svetske WTA rang liste teniserka Serena Vilijams pretvorila je svoju kaznu zbog ponašanja na Otvorenom prvenstvu SAD u humanitarnu kampanju koja za cilj ima prikupljanje pomoći za žrtve zemljotresa na Haitiju, kao i unapređenje obrazovanja u Africi i Americi.

Vilijamsova je na septembarskom turniru u Njujorku kažnjena za rekordnih 82.500 dolara zbog svađe sa linijskim sudijom u polufinalnom porazu od Kim Klejsters. Još 10.000 dolara morala je da izdvoji za Teniski savez SAD.

Istu sumu novca, ukupno 92.000 dolara, Serena Vilijams sada želi da prikupi kao humanitarnu pomoć, što će učiniti prodajom odeće i drugih predmeta koji su pripadali njoj i drugim poznatim sportistima.

"Svrha ove misije je da negativno pretvorim u pozitivno tako što ćemo obrazovati i pomagati žene, muškarce i decu kako bi oni barem imali šansu da se bore", navela je američka teniserka posle današnje pobede u prvom kolu Otvorenog prvenstva Australije u tenisu.

Internet aukcija počela je juče na sajtu "Ibej" (www.ebay.com). Ponuđene su i potpisane patike koje je Serena Vilijams nosila na prošlogodišnjem Otvorenom prvenstvu Australije, haljina sa Olimpijskih igara u Pekingu i dres košarkaškog tima Feniks sa potpisom plejmejkera Stiva Neša.

Aukcija će trajati 92 dana, a svake nedelje će potencijalnim kupcima biti ponuđeni novi rekviziti.

"Mnoge zanimljive ličnosti nam se priključuju i poklanjaju svoje stvari kako bi pomogle", kazala je Serena Vilijams i sa osmehom na licu dodala da njena starija sestra Venus nije imala mogućnost da odbije učestvovanje u celoj akciji.

"Bitno je da novac ide u prave ruke... A mislim da se sve to ne bi desilo da nisam bila kašnjena", istakla je Serena Vilijams.

Pogledajte još