SVI PIŠU O NOVOJ VLADI: Srpska gej ministarka svetska vest

Deo medija akcenat stavlja na to da je za ministarku u budućoj srpskoj vladi predložena Ana Brnabić koja, kako se navodi, ne krije da je homoseksualnog opredeljenja.

Srpski mandatar kaže da će nova vlada uključiti ministarku koja je otvoreno gej, javlja AP uz napomenu da je to prvi takav slučaj u “konzervativnoj balkanskoj zemlji”.

Američka agencija navodi da je mandatar Aleksandar Vučić rekao da njegova buduća ministarka državne uprave i lokalne samouprave “ne krije svoje seksualno opredeljenje i da je svestan da bi to moglo privući pažnju”, ali da ga interesuju jedino njeni rezultati.

Srbija je obećala da će ojačati prava LGBT populacije u trenutku kada nastoji da uđe u EU. Proteklih godina parade LGBT populacije su održane pod zaštitom policije, podseća agencija.

I agencija AFP izvestila je da je premijer Vučić najavio novi kabinet koji uključuje i prvog otvoreno homoseksualnog ministarskog kandidata.

Agencija citira Vučićevu izjavu da ga lično opredeljenje Ane Brnabić ne interesuje i da je “ona dobrodošla u srpsku vladu”.

Francuska agencija navodi da je u Srbiji i drugim balkanskim zemljama raširena homofobija i napominje da je Beograd “pod pritiskom” da poboljša zaštitu manjina uključujući LGBT zajednicu od kada je počela pregovore o pristupanju EU.

Više od 80 odsto stanovnika Srbije su pravoslavni hrišćani, a na beograskoj Paradi ponosa u martu 2010. tvrdokorni nacionalisti su napali učesnike i sukobili se sa policijom povredivši 150 ljudi, zbog čega su vlasti naredne tri godine zabranjivale paradu, podseća AFP.

Italijanska agencija Ansa navodi da će u novoj vladi Srbije biti i jedan ministar homoseksualac, što je “apsolutna novina za Srbiju i za ostatak Balkana”.

Brnabić će, kako prenose regionalni mediji, biti ministarka državne uprave i lokalne samouprave, te reči premijera Vučića koji je na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini rekao da se ona s ponosom govori o svojoj homoseksualnosti.

Ona to ne krije i s ponosom govori. Ona je toliko fina i ljupka, rekla mi je: Predsedniče, ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada govoriti… A ja sam joj odgovorio: Ne, mene zanima samo tvoj rezultat, a znam koliko si stručna i vredna – prepričao je Vučić razgovor s novom ministarkom, dodajući kako joj je biografija bez ikakvih mrlja, te da ima sjajnu radnu energiju, preneo je portal Indeks.hr.

Sarajevski portal Kliks.ba prenosi da je premijer Vučić sastavio spisak ministara za novu Vladu Srbije na kojem je, kako se navodi, osam imena među kojima je i jedna pripadnica LGBT populacije.

Izvor: Tanjug

Foto: Ana Brnabić / Twitter