Sport i odgovorno ponašanje na suncu zalog za zdravlje dece

Edukaciju je držao prof. dr Željko Mijušković, sa Klinike za kožne i polne bolesti Medicinskog fakulteta VMA, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije. Nakon toga, za učesnike edukacije organizovani su besplatni dermoskopski pregledi kože.

Verujemo da su aktivnosti poput ovih održanih danas na bazenu Tašmajdan, najbolji put da naši najmlađi kroz zabavu i sport od svojih trenera i učitelja, kojima veruju i na koje se ugledaju, nauče kako da sačuvaju zdravlje svoje kože, zaštite se od štetnih uticaja UV zraka i steknu dobre preventivne navike. Oko 80 odsto negativnog kumulativnog sunčevog zračenja pogađa našu kožu u prvih 18 godina života. Koža pamti sve, te posledice negativnog dejstva UV zraka, pored akutnog oštećenja kože, mogu biti i veoma ozbiljne i dugoročne”, rekla je tim povodom Sandra Radenković, predstavnik Eucerin Srbija, organizatora akcije “Pregled za sve”.

“Zato je zaštita dečije kože od negativnog dejstva UV zraka od ključnog značaja za njihovo zdravlje, a naša zajednička odgovornost je da im prenesemo dobre navike u pogledu prevencije potencijalno opasnih efekata sunčevog zračenja”, dodala je Radenković i objasnila: “Cilj ovakvih aktivnosti u okviru akcije “Pregled za sve” je da treneri i učitelji koji rade s mlađim kategorijama prenesu usvojena znanja roditeljima, ali i direktno deci, i da ih stalno podstiču da se tokom izlaganja suncu ponašaju odgovorno, to jest da se sklanjaju sa sunca u periodu od 10 do 16 časova i biraju i pravilno nanose preraparate specijalno formulisane za zaštitu dečije kože.”

(old_image)

Radenković se zahvalila Sekratarijatu za sport i omladinu Grada Beograda i upravi SC “Tašmajdan” na pokazanom razumevanju i aktivnoj saradnji na polju stvaranja preventivnih navika koje su veoma važne kako za zdravlje dece, tako i za budućnost cele zemlje.
„Saradnja sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda sa organizatorima projekta za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, predstavlja prirodnu nadogradnju svih ostalih naših aktivnosti. Naši ciljevi se apsolutno poklapaju, jer briga o zdravlju je suština sporta. Današnja akcija, koja je posvećena deci i stvaranju preventivnih navika kada je u pitanju briga o zdravlju kože i zaštiti od potencijalno negativnih efekata izlaganja suncu, od velikog je značaja tim pre što je edukacija o zaštiti usmerena na sportske radnike koji direktno komuniciraju sa najmlađima i, pored obrazovnih ustanova i roditelja, imaju najveći uticaj na njih. Zahvaljujemo se organizatorima i SC Tašmajdan na uloženom trudu, a Beograđane pozivamo da ozbiljno shvate poruke ove akcije, jer, kao što su nam danas objasnili dermatolozi iz Stručnog saveta akcije, sunce je naš prijatelj, ali može biti i neprijatelj ukoliko se prema izlaganju suncu ne ponašamo odgovorno!“, rekla je Snežana Todorović, pomoćnik sekretara za sport i omladinu.

“Kao neko ko se oduvek bavi sportom, ne samo kao član Stručnog saveta akcije “Pregled za sve” i dermatovenerolog, rado sam se odazvao pozivu organizatora da o temi prevencije negativnih posledica sunčevog zračenja razgovaram sa sportskim trenerima i učiteljima plivanja mlađih kategorija, jer iz iskustva znam šta za decu znači njihova reč”, izjavio je prof. dr Željko Mijušković, sa Klinike za kožne i polne bolesti Medicinskog fakulteta VMA, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije.

(old_image)

“Uverio sam se da su mnogi od njih već imali svest koliko je nezaštićen boravak na suncu opasan za zdravlje dece, ali verujem i da ih je današnje predavanje podsetilo i motivisalo da s većom pažnjom pristupe ovom problemu i da svoja saznanja aktivno dele s roditeljima i decom” rekao je prof.dr Mijušković i objasnio da se rak kože može razviti u bilo kom uzrastu, ali da su pod najvećim rizikom, između ostalog, osobe koje imaju svetao ten, kožu koja lako izgori ili veliki broj mladeža, kao i osobe koje su se preterano izlagale suncu ili UV zracima u solarijumu, posebno u detinjstvu i adolescenciji.

“Koža dece starosti do 3 godine koža je značajno tanja od kože odraslih, njihova koža sadrži manje melanina i imaju manji kapacitet tzv. unutrašnje zaštite od UV zračenja. To posebno važi za decu sa svetlom kožom, crvenom kosom ili pegama, koja lako izgore, jer njihova koža proizvodi manje melanina. Takođe, ne treba zaboraviti da deca, pretežno školskog uzrasta, provode značajno više vremena u spoljnoj sredini od odraslih, tako da bi zaštita njihove koža morala biti maksimalna. Fotoprotekcija obuhvata nošenje zaštitne odeće, šešira, naočara i nanošenje preparata za zaštitu od UV zračenja“, rekao je prof. dr Mijušković.

Edukaciji i besplatnim dermoskopskim pregledima održanim na bazenu SC Taš prisustvovali su sportski treneri i učitelji plivanja sa teritorije celog Beograda (SRC 11.april, Gradskog centra za fizičku kulturu – Stari DIF, SRC Milan Gale Muškatirović, Zavoda za sport i omladinu ...).

(old_image)

Organizatori akcije „Pregled za sve“ iz Eucerin Srbija i ovom prilikom pozvali su građane da redovno obavljaju samopreglede svoje i kože članova svoje porodice i da se, posebno kada su deca u pitanju, obrate dermatolozima za pomoć u odabiru i pravilnom korišćenju preparata za zaštitu od sunca. Stručni savet akcije „Pregled za sve“ razvio je liflet, koji se može naći u svim dermatološkim ordinacijama u kome su predstavljene detaljne informacije o faktorima rizika za pojavu karcinoma kože, samopregledu - kako se sprovodi i na koje promene treba obratiti pažnju, preventivnim merama zaštite, kao i pravilnom korišćenju preparati za zaštitu od sunca.

Dermoskopski pregled kože, koji je organizovan nakon edukacije, a koji se svima preporučuje bar jednom godišnje, jedan je od vidova prevencije potencijalno opasnih promena na koži. Pored navika odgovornog ponašanja na suncu, redovni samopregledi i pregledi kože kod dermatologa, trebalo bi da postanu deo zdravstvenih navika svih građana, a posebno roditelja, sportskih radnika i sportista, kako zbog ličnog zdravlja, tako i zbog zdravlja mlađih naraštaja na čije vaspitanje utiču.

Pogledajte još