5 razloga zbog kojih žene ne žele da imaju decu

1. Shvaćaju da nikada neće biti spremne za tu odgovornost.

Roditi dete znači biti mu na raspolaganju 24 sata dnevno do kraja života.. Morate biti uz njih dok ne stasaju u odrasle ljude, a nakon toga opet ste im psihička, fizička i često finansijska podrška koja traje zauvek. To je velika odgovornost za koju su retki spremni, ali mnogi će priznati da se nisu spremni odreći se slobode koju imaju.

"Nije u pitanju samo sloboda. Ja želim da imam energije, vremena, novca i to je kraj priče. Nisam se rodila s majčinskim instinktom i jednostavno ne želim imati decu. Imam nećake i to mi je dovoljno"

2. Žele se posvetiti sebi.

U tome nema ništa loše. Žene koje vole da se posvete sebi, da rade, putuju, zabavljaju se, svesne su da bi dete patilo u takvom stilu života. Umesto da se odreknu svega što ih veseli, mnoge žene ipak će odlučiti da ne žele decu.

'Dovoljno sam zrela da priznam kako ne želim da imam decu. Želim da se spakujem kada mi odgovara i idem u bilo kojem trenutku tamo gde hoću. Želim putovati, trošiti novac, raditi bez osećaja krivice i odspavati kada sam umorna.'

3. Ne žele 'najteži posao na svetu'.

Nije tajna koliko je odgoj deteta težak posao. Posao na kojem ne možete dati otkaz i koji morate raditi do kraja života.

"Deci moraš dati 100% svog vremena, a meni je ponekad teško brinuti se za sve ostalo u životu, kamoli za njih. Kada čujem da je majčinstvo najteži posao na svetu, apsolutno verujem u to. A ja ne želim taj posao. Sebi sam na prvom mjestu"

4. Ne žele decu izlagati pošastima savremenog sveta.

Vremena su se drastično promenila, a uz njih i način odrastanja. Deca se puno brže razvijaju i odrastaju, ponekad tolikom brzinom da se čini kao da više nemaju detinjstvo. Od malih nogu okružena su visokom tehnologijom koja potpuno menja njihov odgoj.

'Kada bih bila sigurna da ću moći zadržati nevinost u svom detetu i priuštiti mu da odrasta normalno, kao mi nekada, možda bih i razmišljala o majčinstvu. Ali doneti dete u ovakav svet, ja to jednostavno ne mogu.'

5. Ne snalaze se s decom.

Često slušamo priče o majčinskom instinktu ili famoznom biološkom satu, ali on ipak ne otkucava za neke žene. Bez obzira na to što nam je priroda dala reproduktivni sastav za stvaranje i donošenje deteta na svet, to automatski ne znači da je dužnost svake žene da rodi dijete ili da oseća tu potrebu. Mnoge žene jednostavno ne znaju šta bi radile s decom, ne snalaze se s njima i zbog toga ne osećaju potrebu da se ostvaruju kroz majčinstvo.

'Nikada ih nisam željela. Ne privlače me, ne osećam se dobro u njihovoj blizini, volim biti fokusirana na druge stvari, na to da živim svoj život onako kako ja želim.'

Izvor: Zadovoljna.hr

Pogledajte još