NOVA LICA BITEFA: "NA LEĐIMA MAHNITOG BIKA" od 24. septembra do 02. oktobra

0

Jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 2. oktobra pod sloganom Na leđima mahnitog bika.

Ono što privlači posebnu pažnju u vezi sa konceptom selektorskog tandema Anja Suša i Ivan Medenica, jeste činjenica da će se ove godine beogradskoj publici u okviru glavnog programa predstaviti isključivo autori (reditelji i koreografi) koji do sada nisu prikazali svoj umetnički rad na Bitefu. Ovaj, naizgled, radikalan potez, zapravo je suštinski ukorenjen u tradiciji institucije koja je za pola veka postojanja odigrala veoma značajnu ulogu u afirmaciji mnogih značajnih svetskih i regionalnih pozorišnih umetnika, kao što su Ježi Grotovski, Bob Vilson, Oliver Frljić, Miloš Lolić i mnogi drugi.

Iako uz epitet nova lica obično idu mladi, neafirmisani umetnici na početku karijere, ove godine ćemo uživati u predstavama i velikog broja svetskih zvezdi koje prvi put gostuju na Bitefu.

Tako će gledaoci imati priliku da 30. septembra u 21:30 u Narodnom pozorištu u Beogradu pogledaju predstavu veoma cenjenog, libanskog umetnika Rabija Mruea, Jašući oblak, koji je afirmaciju stekao radom u pozorištu, ali i angažmanom na polju vizuelnih umetnosti.

Na Bitefu će 26. septembra u 19.30 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu gostovati i bečki Burg teatar, sa predstavom Urnebesna tama, u režiji Dušana Davida Paržižeka, nastaloj po drami jednog od najznačajnijih dramskih pisaca mlađe generacije na nemačkom govornom području, Volframa Loca.

Konačno, kineski koreograf Tao Je i njegovo Plesno pozorište Tao, upotpuniće sliku savremene azijske plesne scene predstavom 6 & 7, koja će svečano otvoriti festival 25. septembra u 19:30 u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Novo lice ovogodišnjeg festivala predstavlja i mladi umetnik Igor Koruga, koji se sa Anom Dubljević u umetničkom projektu Samo moje, koji će biti izveden u Bitef teatru 29. septembra u 21:30 bavi istraživanjem negativnih osećanja pojedinca kao nezanemarljivim odlikama današnjeg svakodnevnog života kapitalističkog društva.

Bitefov tim, sastavljen je od velikog broja istinskih zaljubljenika u pozorište. Ove godine, marketing sektor obogaćen je jednim novim licem, mladim kolegom, Urošem Rankovićem.

Prodaja karata počinje 1. septembra na blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29), dok se ulaznice mogu rezervisati od 15. do 30. avgusta putem mail adrese blagajna@bitef.rs i telefonom +381698992400.

Više o festivalu na www.bitef.rs

Foto: Promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.