#BOOKTALK2016 - Muharem Bazdulj: Region je ovde izmišljen kao eufemizam da se izbegne svaki pridev u kom bi bila prisutna Jugoslavija

Kao i prošle godine konferenciji će prethoditi akcija "Nedelja knjige",od 29. avgusta do 2. septembra u sklopu koje će svi putnici u gradskom prevozu u Novom Sada koje naši volonteri zateknu da čitaju knjigu dobiti knjigu na poklon. Poklon knjige obezbedili su izdavači, partneri konferencije.

Po prvi put u sklopu konferencije održaće se Walk & Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom! Učesnici konferencije imaće prilike da se druže sa svojim omiljenim piscima tokom "Walk & Talk" aktivacije. Šetnja Novim Sadom uz kafu i kolače u "Teatru". Pišite sa kim želite da se družite na WalkTalk@color.rs i saznajte termin šetnje. Broj učesnika po grupi je ograničen na 8.

Na panelu "Da li je sloboda umela da peva: 25 godina posle - regionalna prožimanja i barijere u kulturi", prvog dana konferencije 1. septembra, učestvovaće i Muharem Bazdulj, pisac, novinar i prevodilac. Sa Muharemom smo razgovarali pred početak konferencije:

Kako gledate na regionalnu književnu saradnju? Čini se da književnici nemaju problem sa granicama, EU poglavljima, brojem žrtava rata...

- Književnici eventualno imaju problem s honorarima, tiražima, nagradama, sujetama i ostalim egzistencijalno-ljudskim pitanjima i to je valjda dobro. Muka ih spojila, što bi se narodski reklo. Neka saradnje, jezik je isti, pa kad mogu Nemci, Austrijanci i Švajcarci, što ne bismo i mi.

Kako komentarišete one koji regionalnu saradnju u kulturi nazivaju jugonostalgijom, a ne dobrosusedskim odnosima?

- Čudni su mi. Zašto se saradnja Austrije i Mađarske nikada ne naziva Habzburgonostalgijom? Boje se države koja više ne postoji jer očito ne veruju ni u postojanje ovih sadašnjih.

Da li je moguće kritički pisati i u Beogradu i u Sarajevu, a da vas "vole" na obe strane?

- Tu imate dve škole mišljenja. Udvarati se svakom konkretnoj publici ili uvek pisati šta mislite. Ja idem drugim putem, pa ko voli nek voli, a i oni koji "vole" nek "vole". Svakom svoje i šta je čemu podobno i biva.

Često u intervjuima govorite da ne volite pojam "region". Šta vam smeta kod njega?

- Smeta mi jer je lažan. Region je nešto manje od države. U Bosni, recimo, postoji zenički region, u Srbiji postoji niški, u Hrvatskoj, ne znam, varaždinski. Region je ovdje izmišljen kao eufemizam da se izbjegne svaki pridev u kome bi eventualno bila prisutna Jugoslavija, zemlja koje nema.

Način prijave i kompletan program pogledajte na linku: www.color.rs/booktalk2016/

(old_image)

Autor: Jelena Jovičić

Pogledajte još