ČETIRI RAZLOGA VIŠE: Žene češće pate od nesanice

Stručnjaci objašnjavaju da, osim što na insomniju utiču bolest, stres, depresivna raspoloženja i težak posao, postoji još razloga zbog kojih su joj dame sklonije.

HORMONI

Žene i muškarci imaju različite nivoe estrogena i progesterona, koji kod pripadnica lepšeg pola dodatno variraju tokom menstrualnog ciklusa. Lekari veruju da ove hormonalne izmene utiču na spavanje. Krvarenje, grčevi, osetljivost grudi i promene u raspoloženju čine da žene teže tonu u san.

DRUGO STANJE

Za vreme trudnoće one često loše spavaju zbog fizičke neudobnosti ili povećane potrebe za mokrenjem koja ometa san. Kod nekih se javlja i sindrom nemirnih nogu zbog hormonalnih promena i nižeg nivoa gvožđa, pa žene sve vreme nesvesno pomeraju donje ekstremitete.

BEBA

Kada se dete rodi, gotovo je sa spavanjem dok ne poraste. Čak i kada mališani uhvate normalan ritam sna, majke se i dalje bude. Imaju majčinske uši, ne spavaju više duboko jer su naučile da odgovaraju na plač ili poziv deteta.

MENOPAUZA

Noćna znojenja, promene raspoloženja i blage depresije tokom menopauze mogu da učine noći vrlo neprijatnim za žene. Umesto da se odmore, još im je teže kada padne mrak.

Izvor: Novosti

Pogledajte još