#BOOKTALK2016 - prof. dr Zoran Živković: Zvanični književni establišment i dalje gaji odbojnost prema fantastici

Kao i prošle godine konferenciji će prethoditi akcija "Nedelja knjige", od 29. avgusta do 2. septembra u sklopu koje će svi putnici u gradskom prevozu u Novom Sada koje naši volonteri zateknu da čitaju knjigu dobiti knjigu na poklon. Poklon knjige obezbedili su izdavači, partneri konferencije.

Po prvi put u sklopu konferencije održaće se Walk & Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom! Učesnici konferencije imaće prilike da se druže sa svojim omiljenim piscima tokom "Walk & Talk" aktivacije. Šetnja Novim Sadom uz kafu i kolače u "Teatru". Pišite sa kim želite da se družite na WalkTalk@color.rs i saznajte termin šetnje. Broj učesnika po grupi je ograničen na 8.

Na panelu "Mi deca Save Savanovića: Fantastika i njeno mesto u savremenoj književnosti" učestvovaće prof. dr Zoran Živković, jedan od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca. Sa njim smo razgovarali pred početak konferencije:

U jednom intervjuu rekli ste da smo trenutno u procesu uobličenja fantastike za 21. vek. Šta ste pod tim mislili?

- Imao sam u vidu potpuno novu vrstu fantastike koja još nema naziv niti predstavlja neki zvanični pokret, ali se oblikuje kao odgovor na izazove sveta u 21. veku. Ona popunjava prazninu nastalu pošto su zaokružena dva velika fantastička pokreta 20. veka – magijski realizam i naučna fantastika.

Da li fantastika ima zasluženo mesto u savremenoj srpskoj književnosti?

- Sasvim sigurno nema. Zvanični književni establišment i dalje gaji odbojnost prema njoj, dajući prednost stvarnosnoj prozi. Ja se svojski upinjem, u svojstvu pisca, da rehabilitujem fantastiku, ali otpori su i dalje veliki. Možda će se okolnosti promeniti nabolje tek kada dođe naredno pokolenje kanonizatora srpske proze...

Kako vidite rad domaćih izdavača? Da li imaju sluha i poverenja u autore fantastike?

- Domaći izdavači, opsednutim sticanjem, potpuno su ravnodušni prema fantastici. Prihvataju je ako im donosi dobit, ali neće mrdnuti ni prstom za njenu dobrobit.

Šta govorite vašim studentima koji žele da njihov poziv bude pisanje?

- Pročitam im tekst Antona Pavloviča Čehova iz 1884. "Pravila za pisce početnike" koji počinje pokličom: "Ne piši! Ne budi pisac!"

Mnoga vaša dela su ekranizovana. Da li bi ekranizacija srpske fantastike bio dobar put u popularizaciji ovog žanra, kao što se to već godinama dešava na globalnoj sceni?

- Dve ispravke. Prva, nije baš mnogo mojih dela ekranizovano. Druga, fantastika nipošto nije žanr nego vid književnosti. Oko sedamdeset odsto onoga što je ikada napisano u prozi otpada ne neki od oblika fantastike. Kao piscu inače nimalo mi nije prijatna zamisao da je mojoj prozi potrebna ekranizacija da bi bila popularna. Uopšte ne čeznem za takvom popularnošću...

Način prijave i kompletan program pogledajte na linku: www.color.rs/booktalk2016/

(old_image)

Pogledajte još