Postoje i drugi problemi pored povlačenja tužbe

BEOGRAD, 20. januara 2010. (Beta) - Povlačenje uzajamnih tužbi za genocid Srbije i Hrvatske nije ključno pitanje za Beograd jer postoji niz drugih otvorenih problema u odnosima dve države koje treba rešavati, ocenio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

"Čini mi se da Srbija nema interes da previše insistira na temi povlačenja tužbi. Hrvatska je na potezu, a mi nemamo razloga da bežimo od presude Međunarodnog suda pravde", rekao je Ljajić agenciji Beta. Prostor za vansudski dogovor, prema njegovim rečima, postojao je pre nego što je Hrvatska podnela tužbu, a kada je već podneta, Hrvatska je ta koja treba da odluči da li će je povući.

On je izrazio uverenje da će, ako tuzba ne bude povučena, Međunarodni sud pravde doneti pravednu odluku. Ljajić je ukazao i da tužba za genocid nije glavna prepreka za punu normalizaciju odnosa jer Srbija ima puno drugih otvorenih pitanja u odnosu sa Hrvatskom.

Tužbu za genocid, ako tako Hrvatska odluči, treba da rešava Međunarodni sud pravde, a mi treba da otvorimo druga pitanja koja se tiču sudbine hiljada ljudi - pitanja izbeglica, nerešenih stanarskih prava, granice, potpune disproporcije u ekonomskim odnosima odnosno činjenice da je samo 4-5 srpskih firmi prisutno u Hrvatskoj, naveo je Ljajić.

Pogledajte još