U Srbiji aktuelno 11 štrajkova

BEOGRAD, 20. januara 2010. (Beta) - U Srbije se trenutno odvija 11 štrajkova, jedan je završen, a tri su najavi, izjavio je u sredu predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

"Od početka godine bilo je 30 štrajkova, dok je u prethodnoj godini bilo nešto više od 100 štrajkova", rekao je on za B92 i naveo da je reč uglavnom o štrajkovima "u preduzećima gde je privatizacija propala".

Orbović je kazao da je sindikat u svim tim slučajevima reagovao na vreme, pregovorima sa poslovodstvom, obaveštavanjem Agencije za privatizaciju i nadležnog ministarstva, ali da su, zbog propisa, koji omogućavaju da se ugovor raskine tek nakon 14 ili 15 meseci, mnoge firme uništene.

On smatra da "štrajkovi u Strbiji nemaju političku pozadinu, već je u pitanju veliko nezadovoljstvo radnika koji su ostali bez posla" i nemaju mogućnosti da nađu novo zaposlenje. On je zamerio i Vladi Srbije, odnosno ministrima, "odsustvo jedinstvenog stava po pitanju zahteva radnika za povećanje plata u javnom sektoru".

Pogledajte još