Antidepresivi nisu svemogući

VAŠINGTON - Antidepresivi se uglavnom koriste za ublažavanje patnje, ali su istraživači na univerzitetu Pensilvanije naišli na nešto što bi moglo da promeni način na koji se antidepresivi prepisuju pacijentima.

Naučnici su proverili podatke iz ranijih studija o dve vrste antidepresiva, koje su se bavile pacijentima sa ozbiljnim, umerenim i blagim oblikom depresije. Nekima od njih dati su antidepresivi dok su drugi primili placebo, običnu šećernu pilulu.

Rukovodilac istraživanja Džej Fornjur je za Glas Amerike izjavio: "Ustanovili smo da za pacijente sa blažim stepenom bolesti, lekovi nisu učinili mnogo više nego što je učinio placebo. Kod pacijenata sa težim simptomima, lekovi su imali veoma dobar efekat."

Lekari su, istini za volju, bili oštro podeljeni u vezi sa načinom tretiranja pacijenata sa manje ozbiljnim simptomima depresije. U studiji nisu navedene preporuke za tretman ali postoje neke naznake.

Psihijatar Stjuart Sotski primenio je rezultat jednog od istraživanja obuhvaćenog u izveštaju.

"Nadam se da će studije kao što je ova pomoći da se skrene pažnja lekarima, stažistima i studentima medicine da je nivo težine bolesti veoma važan faktor koji treba imati u vidu prilikom planiranja lečenja", naglasio je Sotski.

On dodaje da neki pacijenti sa umerenom depresijom mogu i dalje da imaju koristi od antidepresiva, ali je njegovo iskustvo pokazalo da mnogima, takođe, mogu da pomognu vežbanje, terapija razgovorom ili učešće u grupi za podršku.

"Iako neki pacijenti ne reaguju na antidepresive, dobra vest je da postoje drugi delotvorni tretmani koji bi mogli da pomognu", poručuje Sotski.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

(FoNet)
 januar 2010.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.