Pobeda republikanca udarac Obami

VAŠINGTON, 20. januara 2010. (Beta-AFP) - Kandidat republikanaca osvojio je ključno mesto senatora iz države Masačusets koje je dugo držao veteran demokratske stranke Edvard Kenedi, čime su demokrate izgubili kvalifikovanu većinu u gornjem domu Kongresa, Senatu.

Republikanski kandidat Skot Braun pobedio je demokratu Martu Koukli u Masačusetsu na specijalnim izborima za Senat za popunu mesta upražnjenog posle smrti Edvarda Kenedija koji je na položaju senatora te američke države proveo više od četrdeset godina.

Braun je prvi republikanski senator izabran u državi Masačusets, poznatoj kao uporište demokrata, od 1972. godine što je svojevrsan udarac demokratskoj stranci. Gubitkom ovog mesta demokrate će imati 59 umesto 60 mesta, od ukupno 100 mesta, u Senatu, čime gube kvalifikovanu većinu potrebnu za usvajanje reformskih zakona, kao što je važan zakon o zdravstvenoj zaštiti, i rizikuju obstrukciju od manjinskih republikanaca.

Predsednik Barak Obama lično se angažovao u predizbornoj kampanji demokratskog kandidata Marte Koukli i njen izborni poraz umnogome će otežati usvajanje njegovog zakonodavnog programa u Senatu, uključujući i reformu nacionalnog sistema zdravstvenog osiguranja, prenosi Bi-bi-si.

Pogledajte još