Neodržive cene grejanja

BEOGRAD, 20. januara 2010. (Beta) - Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) upozorila je u sredu da je loše stanje u velikom broju lokalnih toplana posledica kontrolisanih cena komunalnih usluga.

"Cene komunalnih usluga su ekonomski neodržive, zbog čega preduzeća koja se bave tom delatnošću imaju gubitke, a građani loše usluge", navodi se u saopštenju SKGO.

Dodaje se da su disparitet cena energenata i usluga javnih komunalnih preduzeća, kao i prošlogodišnje smanjenje transfernih sredstava gradovima i opštinama, onemogućile lokalne samouprave da obezbede stabilan sistem finansiranja daljinskog grejanja.

Prvi korak u rešavanju nepovoljnog stanja u komunalnim preduzećima, kako je predložila SKGO, trebalo bi da bude ukidanje uredbe Vlade Srbije kojom je precizirano da se cene komunalnih usluga mogu povećavati samo u skladu sa rastom inflacije. Ta uredba, kako je navedeno, propisuje da lokalna vlast ostaje bez isplata iz republičkog budžeta u slučaju da jednostrano poveća cene komunalnih usluga, bez ozbira što je to poskupljenje izazvano rastom cena energenata.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.