Dalja podrška integraciji Srbije u EU

BEOGRAD, 20. januara 2010. (Beta) - Češka će nastaviti da snažno podržava evropsku integraciju Srbije i ostalih zemalja zapadnog Balkana i imaće pozitivan stav prema zahtevu Srbije za kandidaturu u EU, izjavio je u sredu u Beogradu šef češke diplomatije Jan Kohout.

"Uskoro će ministri Evropske unije imati zahtev Srbije za članstvo u EU. Uveravam vas da će stav Češke biti pozitivan", rekao je na konferenciji za novinare Kohout nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Kohout je rekao da je "jako važno zadržati dobar tempo na obe strane" i na strani Srbije i na strani Evropske unije. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zahvalio je Češkoj za podršku integraciji zemlje u EU i podsetio da je Češka prošle godine bila jedna od zemalja koje su najsnažnije podržavale viznu liberalizaciju i odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma EU-Srbija.

Ocenjujući odnose Srbije i Češke kao dobre, Jeremić je kazao da se oni stalno poboljšavaju i da je pronađen način da se status Kosova kao otvoreno pitanje između dve zemlje, "izoluje" kako ne bi predstavljalo prepreku za razvoj odnosa u ostalim oblastima.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.