Usamljenost je štetna kao pušenje i podjednako smrtonosna

Prema studiji Univerziteta Brajam Jang, usamljenost povećava rizik od prevremene smrti za 26%.

Društvena izolacija i manjak društvenih veza dodatno povećavaju taj rizik, zbog čega stručnjaci smatraju da usamljenost može biti jednako loša za ljudsko zdravlje poput prekomerne kilaže ili pušenja.

Istraživači su napravili razliku između osoba koje se osećaju usamljeno i onih koji uopšte nemaju kontakata sa spoljnim svetom. Studija je pokazala da se u rizičnim grupama nalaze i oni koji su sami, ali se osećaju srećno, kao i pojedinci koji imaju mnogo društvenih kontakata, ali se osećaju usamljeno.

Ako kažemo ljudima da se više druže sa drugima to bi moglo da reši problem društvene izolacije, ali i ne osećaj usamljenosti. Baš zato bi trebalo da prihvatimo da su obe kategorije jednako važne – rekla je jedna od istraživača Džulijan Holt-Lanštad.

Stručnjaci tvrde da razvoj tehnologije utiče na činjenicu da sve veći broj ljudi u svetu živi u društvenoj izolaciji i da se ostvaruje sve manje veza licem u lice. S druge strane istraživanja su pokazala da ostvarivanje prijateljskih i romantičnih veza smanjuje stres, poboljšava imunitet i životu daje veći smisao.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još