#FOODTALKBUDVA2016 – Maja Mačković: Mediteranska kuhinja se ističe po ludilu jednostavnosti!

Kuvari, vlasnici restorana, vinari, gastro-blogeri, proizvođači organske hrane i stručnjaci za bezbednost hrane iz Crne Gore, ali i celog regiona, okupiće se 9. septembra u Budvi, u hotelu Mogren.

Na panelu “Taste and experience Mediterranean: Panel lokalnih vlasnika restorana” učestvovaće i Maja Mačković, poznatija kao autorka bloga BigMamma, uz brojne medalje i priznanja, ponosna je članica žena u WACS-u (krovna svetska kulinarska asocijacija) i project manager u Udruženju Croatian Master Chefs Association.

Po čemu se ističe mediteranska kuhinja?

– Po ludilu jednostavnosti. Od samog bivanja, postojanja, življenja, funkcioniranja, komuniciranja, preko rada, manipulacije dobrima, odnosno hranom, sve do samog kuhanja i kreiranja i do finalne konzumacije pripremljenog. Mediteranska kuhinja je često vrlo skromna u namirnicama, ali kombinacijom svježih (lokalno i sezonski!) proizvoda, morske soli, maslinovog ulja i aromatičnih, začinskih trava, svakako bih ju svrstala u sam vrh zdrave i preukusne prehrane na svijetu.

Bez kog začina ne bi mogla da zamisliš nijedno mediteransko jelo i bez kog vina?

– Ako bih morala izdvojiti samo jedan začin, to bi zasigurno bio origano. Međutim meni kao fetivoj mediteranki, k tome još i bodulki (op.a. otočanki), najgore što možete napraviti je natjerati me da biram. To je kao da majku tražite da odabere koje joj je dijete najdraže 😀 Dakle, da zaključim – mediteran u tanjuru prepoznajete po origanu, menti, metvici, ružmarinu, kadulji, timijanu, bosiljku, mažuranu, koromaču… I naravno, nema pravog mediteranskog jela bez maslinovog ulja 🙂

Da li mediteranska kuhinja ima značajno mesto na globalnoj kulinarskoj sceni?

– Mediteranska prehrana ima značajno mjesto na globalnoj sceni generalno. Sa zdravstvenog, nutricionističkog, gastronomskog , a naročito kulturološkog stajališta. Od proizvodnje hrane, načina obrade namirnica, preko kuhanja putem jednostavnih receptura, sve do sociološkog momenta zajedničkog sjedenja za stolom u dijeljenju obroka i vremena/života. Ovo potonje je nešto po čemu je Mediteran vjerojatno najpoznatiji, a čega nema u drugim kuhinjama i kulturama.

Šta ćeš prvo probati dok si u Crnoj Gori?

– Zatekli ste me pitanjem. Prvo ću zasigurno po dolasku popiti kavu, a odatle sve prepuštam sudbini i domaćinima 🙂 Volim u zemljama koje mi nisu matične jesti tradicionalno i lokalno, tako da u Budvi sigurno neću tražiti ćevape ili burek, a kako smo i geografijom i kulturom vrlo slični, veselim se morskim specijalitetima.

Kompletan program i satnicu konferencije, kao i informacije o prijavi za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalkbudva2016/

foodtalkbudva

Foto: Color Press Grupa