Almodovar snima novi film o ženama

0

KULTNI španski reditelj Pedro Almodovar priprema snimanje novog filma "Hulijeta", prema pričama iz zbirke "Bekstvo" kanadske nobelovke Alis Manro, saopštila je naša izdavačka kuća "Agora", koja će uskoro objaviti peto izdanje ove knjige.

“Bekstvo” se smatra jednim od najznačajnijih dela poznate spisateljice, koje je umnogome uticalo na to da ona bude i prvi pisac priča koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost. U Almodovarovu ekranizaciju ove knjige utkane su tri priče, a najvažnija je “Hulijeta”, koja govori o komplikovanom odnosu majke i ćerke. One su udaljene jedna od druge, i obe progoni osećaj krivice. Kako je izjavio Almodovar, jedan od najuticajnijih filmskih autora današnjice, proza Alis Manro izuzetno je bliska njegovom viđenju sveta, a novi projekat će biti i njegov prvi film na engleskom jeziku. Iako je planirano da ulogu majke igra planetarna zvezda Meril Strip, Almodovar je odlučio da ovu priču “preseli” u Španiju, u svoj zavičaj.

Ton “Hulijete” veoma se razlikuje od prepoznatljivog tona koji je prisutan u mojim ranijim filmovima, jer je dosta inspirisan scenarističkim materijalom na kojem sam radio. Želeo sam da se što više približim tako osetljivoj i emotivnoj temi kao što je odnos majke i ćerke, i bio sam veoma odlučan da to uradim. To me je prilično koštalo, tako da u novom filmu neće biti humora zato što bi se time ometao način pristupa ovoj temi. Jer, ono što posebno želim da naglasim jeste osećaj krivice u njihovim odnosima, koji je učinio da se majka i ćerka potpuno udalje jedna od druge. Žanrovski, to je drama, bolno iskrena i teška, koja je i moj povratak “ženskom filmu”, snažnim likovima i junakinjama, što me posebno uzbuđuje – izjavio je Almodovar u intervjuu za “Fajnenšel tajms”, ističući da se trenutno traže idealne lokacije za snimanje, koje će biti stacionirane u Madridu, ali i na raznim mestima širom Španije.

Almodovar, jedan od najnagrađivanijih reditelja, scenarista i producenata današnjice – dobio je dva Oskara, dva Zlatna globusa, pet BAFTA nagrada, šest španskih “Goja”, četiri francuska “Cezara”, dve kanske Zlatne palme…, očarao je svet ostvarenjima “Visoke potpetice”, “Loše vaspitanje”, “Sve o mojoj majci”, “Vraćam se”, “Prekinuti zagrljaji”, “Žene na rubu nervnog sloma”, “Pričaj s njom”…., i ušao u svetske filmske antologije.

Izvor: Novosti

Foto: Wikipedia Public Domen

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.