ZANIMLJIVI SAVETI NUTRICIONISTE: Spavajte goli i ustanite ranije

Putem internet podkasta "Model Health Show" on je uspeo da dopre do stotine hiljada ljudi mesečno i svojim savetima pomaže im da promene stil života.

Osim što ih savetuje o ishrani, on nudi klijentima savete za sve aspekte života koji mogu uticati na zdravlje i veliki deo toga je san.

U novoj knjizi "Sleep Smarter" nudi praktične strategije da pomogne ljudima u postizanju kvalitetnog sna.

Ističe da upravo kvalitetan san sa sobom donosi zdravlje, dobar izgled, uspešan rad na poslu i opšti uspeh. Ukoliko vaš san nije dovoljno kvalitetan možete oboleti od dijabetesa, raka, depresije, gubitka pamćenja, srčanih obolenja i postati gojazni. Nedostatak sna jednak je konzumiranju marihuane i pića, navodi se u studiji američke Akademije za san.

"Ako ne date svom telu dovoljnu količinu sna, nikada nećete imati telo i život koji želite", rekao je Šon.

Ističe kako svakome treba biti prioritet da se naspava. Savetuje da to planirate kao da je reč o velikom sastanku. Njemu je uspelo. Vratio je normalnu težinu i lakše se nosi s degenerativnom bolešću kostiju koja mu je konstatovana od 15. godine.

Brojne tablete protiv bolova i za spavanje nisu pomagale. Jednog dana odlučio je da svemu tome stane na kraj. Odrekao se loše hrane, počeo je da vežba i poboljšao spavanje. Uskoro je prestao da pije tablete.

"Shvatio sam da se osećam bolje kada spavam. Moj um radi bolje, misli su bistrije, imam više energije i bol je nestala", kazao je.

Čak je i izlečio diskus herniju. Već 14 godina je dobro i savetuje druge kako da uspeju.

"Određeni klijenti nisu ostvarivali rezultate koje su želeli, bilo da je u pitanju gubitak kilograma, 'skidanje' s tableta za snižavanje pritiska ili lečenje dijabetesa. Shvatio sam da je u devet od 10 slučajeva problem san", istakao je.

U svojoj knjizi kaže da odličan noćni san počinje jutarnjim buđenjem. Bitno je koju količinu sunčeve svetlosti primite tokom dana jer to ima veliki uticaj na sistem koji nam pomaže da kontrolišemo veliki broj procesa u telu. Sunčeva svetlost razbuđuje organe i tera telo da proizvede optimalne hormone za dan pa i one koji kontrolišu biološki sat.

Neki od saveta su:

- Smanjite unos kofeina i pravilno ga unosite, to vam može pomoći da bolje spavate. Najbolje bi bilo da ga unosite ujutru kako biste razbudili telo.

- Ležite u 10 sati uveče jer tada počinje proces obnavljanja tela. Oni koji kasnije idu na počinak imaju problem sa spavanjem i bude se umorniji. Ako ležete u 22 sata navijte alarm u 5:30 jer ćete se probuditi svežiji nego da ustanete u šest ujutro.

- Ugasite kompjutere, tablete, mobilne telefone i televizore. To vam dodatno razbuđuje mozak.

- Spavajte goli jer se tada temperatura snižava i telo spava. Temperatura sobe treba biti između 16 i 20 stepeni ako ne spavate goli. Tada nosite laganu i prozračnu odeću.

- Postanite ranoranilac jer to nije teško. Bitno je steći naviku. S vremena na vreme ustanite 15 minuta ranije.

- Koristite manje jastuke, a ako spavate na stomaku stavite manji jastuk ispod kukova i stomaka kako biste smanjili pritisak na leđa i vrat.

- Vežbajte, ali ne kasno uveče. Najbolje bi bilo u sedam ujutro.

- Kupite jednu ili dve biljke jer će vas one opustiti.

Izvor: Klix.ba

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.