U novom "Sumnjivom licu", svi smo mi veoma sumnjivi!

0

Komad "Sumnjivo lice" Branislava Nušića jedno je od najpoznatijih i najprepoznatljivijih dela u opusu ovog komediografa, ali i u istoriji srpske dramaturgije.

Bez obzira na sve promene kroz koje je naše društvo prolazilo, neke stvari su ostajale iste. Mladi autori ponudili su pozorišnoj publici novo čitanje tog tako poznatog i obaveznog teksta osnovnog obrazovanja.

“Sumnjivo lice” u režiji Vojslava Arsića je predstava po, ali i o komadu “Sumnjivo lice”. Adaptirana verzija “Sumnjivog lica” prebacuje radnju kultnog dramskog teksta u sadašnjost i na scenu postavlja i sam predgovor “Sumnjivom licu”. U izvedbi Zorana Pajića, Jelene Bogavac, Isidore Simijonović, Đorđa Živadinović Grgura, Marka Panajotovića, Uroša Novovića, Aleksandra Jovanovića, Aleksandra Vučkovića i Predraga Vasića zapitaćete se zašto se kod nas promene tako sporo odvijaju i kako nas Nušićeva aktuelnost zabavlja, a ne brine.

Savremeno “Sumnjivo lice”, premijerno je izvedeno 27. juna, u koprodukciji Centra E8, festival Nušićijada i Mikser Housa. Nakon letnje pauze intenzivno se vraća na scenu, posle zatvaranja festivala u Ivanjici, pred više od pet stotina ljudi, očekuje ga i izvođenje u Beogradu, Mikser House, 6. septembra. Svoju verziju razumevanja Nušića predstaviće i publici u Podgorici na Festivalu Internacionalnog Alternativnog Teatra, 11. septembra.

Cilj ove predstave nije da konstatuje kako je Nušić naš savremenik, već da postavi pitanje: zbog čega su stvari nepromenjive? Ima li ovo društvo želju da se menja? I šta je to što nas navodi da beskonačno mnogo puta ponavljamo iste greške? Da li smo srećni što smo društvo koje sto trideset godina ima iste probleme i da li to znači da, zapravo, i ne želimo da se menjamo? Da li se stidimo što delo ovog genijalnog pisca opisuje sve naše mane, ili smo srećni zbog tih mana, pa ih ističemo kao osnovu našeg mentaliteta i kulture? – pitanja su koja reditelj Vojislav Arsić, ističe kao polaznu motivaciju za rad na ovom tekstu.

Za glumačku ekipu, rad na modernoj verziji “Sumnjivog lica” bio je autentičan, a reakcije publike potvrđuju usešnost njihove posvećenosti i želje da pored humora predstave i ono drugo važno u Nušićevom delu, kritiku. Aleksandar Jovanović, mladi glumac, koji svakodnevno zasmejava online zajednicu svojim klipovima, humor “Sumnjivog lica” razume kao istinit dakle jeziv, dakle strašan, a u isto vreme opterećujući i surovo uzbudljiv. Kako kaže Aleksandar: “Za mene je Sumnjivo lice važno jer me tera da se konstantno preispitujem kako ne bih i ja nekada postao gonič sumnjivih lica, a i zbog toga što me uči kako da se čuvam tih goniča u belim rukavicama. Važno je da ga vide svi u čitavom regionu jer su svi, u ovom modernom demokratskom društvu, svakim danom sve više sumnjivi. Svakim danom u svakom pogledu smo sve više sumnjivi. Bezbrižno se u Srbiji danas samo smeje Šakira u reklami za zubnu pastu.”

Foto: Jelena Janković / Promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.