#DIGITAL2016 - Marko Dacić: Nema sumnje – dok su gledaoci na društvenim mrežama i televizije će biti tamo

Ovogodišnji – #Digital2016 – trajaće 2 dana – 15. i 16. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva u galeriji Belgrade Waterfront, zgrada „Geozavoda“ u Beogradu.

Na panelu "Who Will Kill The Reality Star? Koji će se tv-formati gledati u 2017." učestvovaće i Marko Dacić, koji je od 2012. godine zaposlen u kompaniji Fox Networks Group na poziciji marketing i PR menadžera za teritoriju Srbije, gde brine o razvoju i realizaciji marketinške i komunikacione strategije svih brendova kompanije (FOX, FOX Life, Fox Crime, FOX Movies, National Geographic i 24Kitchen).

Da li smatrate da u Srbiji postoji previše televizija? Da li ima mesta za sve na tržištu?

- Verujem u slobodno tržište i u zdravu konkurenciju, tako da mislim da je broj televizija odgovarajući – očigledno je da za sada svi igrači nalaze motivaciju i model za opstanak. Medijski biznis je veoma dinamičan, tako da se pravila igre konstantno menjaju i otvaraju se nove prilike.

Kako vidite popularnost rijaliti programa na ovim prostorima? Da li takvi formati donose gledanost ili novac?

- Popularnost ove vrste programa na Balkanu je neosporna, ali Srbija i zemlje okruženja u ovom smislu ne predstavljaju izuzetak. Na globalnom nivou FOX je pionir u produkciji rijaliti sadržaja i do danas se na FOX kanalima prikazuju neki od najuspešnijih formata na svetu. Naravno, isplativost je ključni faktor za opstanak rijaliti programa – ukoliko ih vidite na komercijalnim televizijama znači da donose novac.

Kakvi formati će prema vašem mišljenju zameniti rijaliti programe globalno?

- Ne mislim da će doći do neke radikalne promene, niti da će rijaliti biti zamenjen nekom novom vrstom formata. Kao što možemo da vidimo da se igrane (scripted) TV serije u poslednje vreme menjaju (postaju sve bolje, skuplje i gledanije), evidentno je da se unscripted sadržaji konstantno razvijaju i da se stalno pojavljuju nove ideje (i recikliraju stare). Očekujem da će razvoj tehnologije i društvenih mreža, uz „nelinearno“ konzumiranje sadržaja biti ključni faktori u evoluciji ove vrste formata na globalnom nivou.

Da li je budućnost televizija i na društvenim mrežama? FOX je pre nekoliko meseci emitovao prvu seriju putem Facebook Live aplikacije u Srbiji.

- Društvene mreže su već više nego značajno uticale na televiziju kao medij u svakom smislu i nema naznaka da će se njihov uticaj smanjivati. Ovakav globalni potez FOX-a i prvo partnerstvo ove vrste jedne televizije s Fejsbukom, prilikom promocije serije „Izgnanik“, dovoljno govori o tome koliko su društvene mreže značajne. Mogu s ponosom da istaknem da je Srbija bila među najuspešnijim zemljama u Evropi prilikom ovog projekta. Nema sumnje – dok su gledaoci na društvenim mrežama i televizije će biti tamo.

Program konferencije i način prijave možete pogledati na linku www.color.rs/digital2016

Digital2016-vizual

Pogledajte još