#FOODTALKBUDVA2016 - Milica Milša: U Starom gradu u Budvi upoznali smo se Žarko i ja, zato ona ima posebno mesto u našim životima

Kuvari, vlasnici restorana, vinari, gastro-blogeri, proizvođači organske hrane i stručnjaci za bezbednost hrane iz Crne Gore, ali i celog regiona, okupiće se 9. septembra u Budvi, u hotelu Mogren.

Na panelu "Gastro Celebrity" učestvovaće i glumica Milica Milša.

Da li među glumcima ima dobrih kuvara?

- Naravno. Kulinarstvo je nešto što je jako kreativno, baš kao i umetnost. Posao glumaca je da na sceni budu maštoviti i da eksperimentišu, baš kao što to rade i najbolji kuvari. Na primer, Gorica Popović je ne samo sjajna glumica, nego i pravi kulinarski ekspert i mislim da bi mogla da konkuriše za neku od Mišelinovih zvezdica. Takođe, moja koleginica Sandra Bugarski, božanstvena glumica Beogradskog dramskog pozorišta, pravi je kulinarski dragulj. A tek kako sjajno kuva onaj klinac što je krao hleb u ’’Užičkoj republici’’ – nemate pojma.

Šta vi najviše volite da pripremate u kuhinji?

- Volim da kuvam. U poslednje vreme sam se bacila na spremanje pita i kolača, mada volim da pravim i zdrave obroke od voća i povrća, razne maštovite salate, frapee, sladolede i sl. Kuhinja je prostor u kojem se ide iz krajnosti u krajnost. U mojoj kuhinji pravim i prirodnu kozmetiku na bazi kokosovog ulja, prirodnih putera i bilja. Pravim potpuno prirodne putere za telo, kreme za lice, pilinge i dezodoranse – i sve je jestivo.

Da li ste više ljubitelj „bakinih recepata“ ili „globalnih trendova“?

- Ja sam gurman i volim sve što je ukusno. Tako, da ta podela za mene ne igra neku bitnu ulogu. Lepo je i jedno i drugo. A što se tiče bakinih recepata, baš sam ovih dana napravila tri puna pleha različitih kolača, po receptu moje bake, čije ime nosim.

Koje je vaše omiljeno mediteransko jelo?

- Volim mediteranska jela i lokalne recepte svih zemalja koje pripadaju tom prostoru. Svi specijaliteti od ribe su moja omiljena jela.

U kakvim jelima ste najviše uživali dok ste snimali seriju „Budva na pjenu od mora“?

- Imala sam tu sreću da u toj seriji igram sa sjajnim Miloradom Mandićem Mandom, divnim kolegom i izuzetnim čovekom, koji je igrao mog supruga. Imali smo scenu u kojoj šetamo i pijemo ceđene sokove. Ponudili su nam sokove različitih ukusa, a ja sam odabrala kivi i ananas, ali sam se tokom snimanja scene toliko zagrcnula od tog soka da smo morali da prekinemo snimanje, jer sam dobila napad kašlja. Tako da posle toga nisam bila raspoložena za bilo kakvu hranu.

Čime vas Budva najviše oduševljava?

- Za Budvu me vezuju naši rođaci i prijatelji koji u Budvi žive. Vezuju me i uspomene na divne predstave koje sam igrala na festivalu ’’Budva – grad teatar’’. U predstavi ’’Čekajući Godoa’’, koja se igrala na plaži pored Starog grada, moj profesor Bora Drašković izrežirao je da ja stižem čamcem sa mora. U čamcu sam bila potpuno sama i ja sam upravljala njime. A sve to, naravno, po noći. Tokom probe, kada sam stigla do obale, izgovorila svoj tekst i krenula da se čamcem vratim do obližnjeg mola, motor se pokvario i čamac je stao daleko od obale. Ja im mašem i dozivam upomoć, a oni me ne čuju – nego samo odmahuju. A čamac se sve više i više udaljava od obale. Tada me je spasao jedan ribarski brodić i na tome sam im beskrajno zahvalna. A ono što je najbitnije – u leto 1991. godine u Starom gradu u Budvi upoznali smo se Žarko i ja. Zato Budva ima posebno mesto u našim životima. I zato me stalno, iznova i oduševljava.

Kompletan program i satnicu konferencije, kao i informacije o prijavi za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalkbudva2016/

foodtalkbudva

Pogledajte još