Stanišić tvrdi da ga leče nesavesno

HAG, 20. januara 2010. (Beta) - Optuženi Jovica Stanišić u sredu je prvi put od početka suđenja juna 2009. godine došao u sudnicu Haškog tribunala i požalio se sudijama na "nenamerno nesavestan" odnos lekara koji ga leče od oboljenja organa za varenje i depresije.

Stanišić, bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije, i njegov pomoćnik, prvi komandant "crvenih beretki" Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH 1991-95. godine.

Sedeći u kolicima, bled, sa prosedom bradom i upadljivim podočnjacima, Stanišić je rekao sudijama da mu je "nenamerno nesavesno lečenje" hroničnog oboljenja organa za varenje (paučitis) nedavno "po treći put" izazvalo "ozbiljne probleme s akutnom trombozom obe noge".

Napominjući da je sudsko veće dobilo podrobno Stanišićevo pismo o toku lečenja, predsedavajući sudija Alfons Ori je rekao da je veće "već preduzelo neke korake", ali da lečenje pritvorenika nije u nadležnosti sudija. Sudija Ori je podsetio Stanišića da su svi lekarski izveštaji uvedeni u sudski spis i dostupni njegovim braniocima.

U nastavku suđenja, sudije će saslušati zaštićenog svedoka optužbe JF-005.

Pogledajte još