#TEENTALK2016 - Nikola Cvejin: Oduvek sam želeo da stvorim nešto bolje, nešto novo što može da pomogne drugima

Na konferenciji u Novom Sadu učestvovaće: Milan Inić, Yasserstain, Milica Pajčin - Leni, Vojislav Perić, SupremeNexus, Ivana Pejak, Jana Damjanov, Teodora Stanković, Jovana Kondić i mnogi drugi, a govoriće o temama kao što su talenti iz školske klupe, kako se zaštiti od nasilnika na mrežama i van njih, o internet senzacijama i lajkovima.

Na panelu "LIKE za uspeh: Talenti iz školske klupe-od hobija do uspeha" učestvovaće i Nikola Cvejin, poseduje šest višestruko nagrađivanih izuma. Sa 13 godina napravio je svoj prvi izum –električni uređaj za duborez sa promenljivim alatom. Svoje slobodno vreme provodi sa decom u prenošenju znanja. Osnovao je Udruženje tehničke kulture u Žablju, koje okuplja mlade istraživače.

Autor si mnogih izuma, najviše iz oblasti robotike. Na koji od njih si najponosniji?

- Da budem iskren nemam neki tako posebno drag patent, samo ih delim na one koji su pomogli ljudima i na one koji to nisu još, eto recimo da je to robot za prskanje voćnjaka ili kako su ga neki prekrstili "robot za rad sa otrovnim hemikalijama", jer je već pokazao da je od koristi ne samo u poljoprivredi, već i u drugim sferama.

Odakle ljubav prema robotici i kako si došao na ideju da napraviš svoj prvi izum - električni uređaj za duborez sa promenljivim alatom?

- Pa ne znam, to radim od kad znam za sebe, oduvek sam želeo da stvorim nešto bolje, nešto novo što može da pomogne drugima, a pre svega meni u nekom poslu, zato sam počeo da izučavam mehaniku, elektroniku i ostalo. Prvi patent, osmi razred osnovne, čas likovnog i jako glup zadatak da pravimo figure od gipsa, posle dva časa seckanja i puštanaj krvi tupim nožem (alatom za ručni duborez) odlučio sam da ću olakšati sebi posao i namestiti nešto jednostavno, a opet upotrebljivo. Tako je nastao, posle sam tek saznao da je uređaj kao takav jedinstven i sa njim je sve krenulo.

Da li ti je neko do sada ponudio sredstva za široku proizvodnju nekog od tvojih izuma? Sigurno bi se mnogi obradovali da na ulicama vide robota koji čisti.

- Da, za 10 godina, koliko se aktivno bavim ovim, bilo je svega, politika je često mešala prste, nije mi se dalo da se to desi u saradnji sa nekim, iz svega toga sam puno naučio i pokrenuću svoj posao tako da će sigurno neki od njih biti u proizvodnji.

Svoje znanje danas prenosiš i mladima. Koliko te taj rad ispunjava i šta im najčešće poručuješ i čime ih motivišeš?

- To je najlepši posao bar za mene, lepo se slažemo jer smo približno istih godina, uvek sam tu za njih i trudim se da na što moderniji način predstavim dosadno gradivo tako da čak i ono bude zanimljivo i zabavno, često me pitaju kako da odaberu pravi fakultet, pravu školu i kako da uspeju, objašnjavam im da je sve u njima i da nema pravog fakulteta ili srednje škole, to samo zavisi od njih, moraju stalno na sebi da rade, da uče, da se interesuju za razne oblasti, da budu sakupljači znanja, jer njih niko neće terati da uče, jedino da rade, zato moraju da znaju što više jer samo tako će moći da dođu do najboljeg rešenja.

Kompletan program konferencije pogledaj na linku www.color.rs/teentalk2016/

Ukoliko i ti želiš da budeš gost na konferenciji "Teen Talk", pošalji nam svoje lične podatke (ime, prezime, broj telefona, adresu stanovanja i školu koju pohađaš) na mail office@communications.rs!
Pošto konferencija pada na radni dan, svim prisutnim učenicima biće obezbeđena školska opravdanja.

TeenTalk_web_banner_insta3

Pogledajte još