#FOODTALKBUDVA2016 - Žarko Jokanović: Kulinarstvo je pre svega smelost da se eksperimentiše koja se kombinuje sa puno mašte

Kuvari, vlasnici restorana, vinari, gastro-blogeri, proizvođači organske hrane i stručnjaci za bezbednost hrane iz Crne Gore, ali i celog regiona, okupiće se 9. septembra u Budvi, u hotelu Mogren.

Na panelu "Gastro Celebrity" učestvovaće i Žarko Jokanović, pisac, kolumnista, scenarista.

Kuvanje je jedna od vaših strasti. Odakle tolika ljubav za eksperimentisanjem u kuhinji?

- Iz stomaka. Koji je isto toliko - toliki. Imam utisak da sam ja genetski gurman. Kao klinac bio sam kao dulek. Voleo sam da jedem, a pošto sam bio okružen sjajnim kuvaricama – moja majka, baka i tetka – ja sam ne samo jeo ono što su one spremale, nego i posmatrao kako to rade. Kulinarstvo je pre svega smelost da se eksperimentiše koja se kombinuje sa puno mašte. Pošto mi ni jednog ni drugog ne nedostaje – i ja sam postao neko ko voli ne samo da jede, nego da ta jela i priprema. Ali, ja ne kuvam po receptima. Nego na osnovu trenutne inspiracije. Kombinujem sve i svašta i, da ne zvuči neskromno, nisam do sada nijedan imao kulinarski promašaj. A ono što najviše volim – to su pohvale i divljenje onih za koje kuvam. To mi je sjajan motiv.

Šta najviše volite da kuvate i kakvo mesto u vašoj kuhinji imaju mediteranski recepti?

- Manje više volim sve da kuvam, mada nisam neki poslastičar. Za to je Milica majstor. Mediteransku kuhinju obožavam, baš kao i sve druge. Znači – veoma. Što se ne da sakriti. Pošto ne koristim recepte, sam ih smišljam. Tako je i sa mediteranskim jelima u mojoj izvedbi. Namirnice koje koristim su sa spiska onoga što se koristi u mediteranskoj kuhinji, a recepti su moji. I uglavnom neponovljivi, jer ih ne zapisujem. Trenutno mi je hit pečena feta na ljutom sosu od paradajiza sa mediteranskim začinima i čeri paradajizom, prelivena karamelizovanim crvenim lukom. Na tostiranim brusketima.

Da li pratite šta se dešava na globalnoj svetskoj kuhinji, šta se objavljuje i šeruje po društvenim mrežama, pa i tu crpite inspiraciju?

- U principu nikada ne gledam televiziju. Jedino ponekad pogledam moj omiljeni kanal ’’24 kitchen’’. Divim se svim tim kulinarskim majstorima, dobijem poneku ideju, a najčešće se pitam zašto meni ne daju emisiju. Inače, mene ne interesuju trendovi, mene interesuje ukus. I da toga što se spremi ima u tanjiru. Da je više nego vidljivo. Užasnut sam tim tendencijama da je tanjir kao satelitska antena, a hranu po njemu moraš da tražiš elektronskim mikroskopom. To bi morala kažnjavati nekakva gastronomska policija.

Za kakav tip gostiju najviše volite da kuvate?

- Za baksuze. Pa kad pojedu ono što sam im spremio, ostanu bez svog baksuznog džangrizanja. Jednostavno ih nateram da im njihov stomak na trenutak izmeni njihov karakter.

Šta obavezno probate kada posetite Crnu Goru?

- Sve. Nema takvih specijaliteta ’’na čitavu planetu’’

Kompletan program i satnicu konferencije, kao i informacije o prijavi za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalkbudva2016/

foodtalkbudva

Pogledajte još