HRANA ILI NEŠTO DRUGO: Ko je glavni krivac za gojaznost?

Ako se stalno vraćate na isti broj kilograma, to je verovatno težina na kojoj vaš mozak želi da vas zadrži. Naime, mozak želi da nas zadrži na težini koja je određena našim genima i životnim iskustvom.

- Najbolji način da otkrijete koja je to težina koju vaš mozak želi jeste da slušate svoju intuiciju. Jednostavno je: jedite samo kada ste gladni i prestanite kada ste siti. Tako ćete za 12 meseci da stabilizujete željeni domet težine - kaže Ejmotova.

Industrija hrane danas konstantno pokušava da manipuliše i predstavlja nam raznorazne proizvode kao najpotrebnije za život.

- Smatram da dijete, koje nas uče da ignorišemo signale gladi koje nam naše telo šalje, samo doprinose prejedanju i pogoršavaju stvari. Često nas navode da odbacujemo potrebnu hranu i nameću vežbanje kao kaznu, što je sve samo ne recept zdravog života.

Njena istraživanja su pokazala da dijete sve više umanjuju sposobnost čoveka da prepozna kada je organizmu potrebna hrana, što dovodi do takozvanog "emotivnog prejedanja".

Sandra Ejmot je i sama učestvovala u istraživanju, s obzirom na to da je godinama držala bezuspešne dijete.

- Primetila sam da su dani kada jedem mnogo obično praćeni i danima kada jedem baš malo, jer samo toliko gladi osećam. Kako su se dani redom smenjivali, moj mozak je postajao sve bolji u praćenju kalorija, za razliku od perioda kada sam bila na dijeti.

Vežbanje i aktivnost takođe pomažu kod postizanja balansa u težini, a intuitivno jedenje može vam pomoći da se oslobodite loših navika u ishrani, koje vam ne prijaju.

- Nemojte izbegavati slatko i brzu hranu, samo je nemojte jesti preterano, već u normalnim količinama. Slušajte šta vam vaše telo govori. Jedite samo kada ste gladni i nemojte raditi ništa na silu. Budite strpljivi, jer je potrebno vreme, meni je na primer bilo potrebno godinu dana da bih stabilizovala težinu koju nam mozak određuje - zaključila je.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.