U centru Atine protestovale prostitutke

ATINA, 20. januar 2010. (Beta-Rojters) - Nekoliko desetina prostitutki, među kojima je većina bila sa šalom ili maramom na glavi kako bi sakrile lice, protestovalo je danas u Atini, tražeći dozvole za rad u bordelima širom Grčke.

Prostitucija je u Grčkoj legalizovana i "prijateljice noći" imaju dozvole za rad, ali one to mogu da čine samo šetajući ulicama, a ne i koristeći javne kuće. Zbog toga, mnoge rade ilegalno i preti im hapšenje.

"Ovde smo da okončamo naše teškoće i degradaciju. Situacija je tragična, licemerna i jadna", rekla je predsednica Udruženja grčkih prostitutki Dimitra Kanelopulu.

Na protestu održanom ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova okupilo se oko 100 prostitutki koje su uzvikivale "Nećemo popustiti dok ne dobijemo pravdu".

"Želimo da možemo da legalno radimo u javnim kućama a ne na ulicama", rekla je novinarima 47-godišnja Maria K, dodavši da više od 20 godina radi kao prostitutka.

Predsednica Udruženja Dimitra Kanelopulu rekla je da se ministar policije Janis Ragusis nakratko sastao sa delegacijom udruženja i da se složio da razmotri njihove probleme, među kojima su i teškoće za dobijanje radne dozvole.

mar/dar

Pogledajte još