Predstavljen program 9. Weekend Media Festivala

Dve nedelje pre početka, poznat je najveći deo programa 9. Weekend Media Festivala koji se održava od 22. do 25. septembra u prostorima stare fabrike duvana u Rovinju, pod pokroviteljstvom Adris grupe. Najveće regionalno okupljanje komunikacijske industrije ponovno dovodi veoma zanimljive predavače iz inostranstva, predstavlja nove trendove i pokreće najvažnija društvena pitanja.

„Naših prvih devet godina neverovatno je brzo prošlo, a mi se još uvek osećamo kao prvoga dana. Isti je entuzijazam, ista želja da se družimo, da razmenimo znanja, upoznamo se, pa i pokrenemo nove projekte iz Rovinja. Weekend je nastao na ideji spajanja ljudi iz komunikacijske industrije uz dobru zabavu. Ovaj festival je kombinacija poslovne konferencije i velikog zabavnog parka, ove godine još i više nego prethodnih“,
poručuje direktor festivala Tomo Ricov.

Koliko je Weekend bitan za industriju, ali i sam Rovinj istaknuo je u ime glavnog sponzora Weekend Media Festivala Adris grupe, voditelj korporativnih komunikacija Predrag Grubić: „Weekend Media Festival je finale jedne uspešne turističke sezone. Raduje nas što na Weekendu istrajavamo na konceptu kreativnog dokoličarenja. Tokom trajanja festivala razmenjuju se različita iskustva iz komunikacijske industrije, ali i šire. Tamo se stiču i razmenjuju znanja i poslovna iskustva, te sklapaju poslovi. Weekend Media Festival je stalni pratilac Adrisovih investicijskih napora da podignemo kvalitet ponude u Rovinju. Ovo je svakako primer dobre prakse da iz klasične ekonomije snažnije iskoračimo u kreativnu ekonomiju.”

U programu 9. Weekenda posebno se ističe predavanje američkog futurista Garyja Whitehilla koji sarađuje s poslovnim liderima, vladama i organizacijama u više od 60 zemalja sveta. Iako živimo u nemirnim vremenima, Whitehill će u Rovinju predstaviti svoju optimističnu viziju 21. veka vođenog inovacijom, ujedinjenog kulturom i nadahnutog pravdom. Uprkos svim opasnostima, Whitehall veruje da će snaga ljudske genijalnosti nadmašiti sve strahove i promeniti naš svet na bolje za sve.

“U programu Weekenda uvek su dominirale teme novih trendova i tehnoloških promena, ali ove godine smo to još dodatno pojačali. Trendovi se ubrzavaju, promene su u mnogim segmentima poslovanja i života već nastupile, pa je vreme da se progovori i o posledicama. Nekoliko panela posvetili smo upravo budućnosti koja se već odvija pred našim očima, ali želimo čuti i kako mlađi od nas vide ono što tek sledi”, istaknuo je direktor programa Nikola Vrdoljak.

Tako je na panelu nazvanom “Budućnost je sada” glavna tema efikasnije i pametnije življenje i poslovanje. Koji su ključni trendovi i koliko će tehnologija promeniti naše živote? Kako izgleda pametnije poslovanje? Na ta i srodna pitanja pokušaće da odgovore Krešimir Madunović iz Iskon Interneta, Sonja Popović iz SAP-a, Vladimir Sabo iz HEP-a i Anđelka Strajher iz Megatrenda.

O budućnosti ipak najbolje mogu govoriti oni kojima ona pripada, a to su današnji tinejdžeri. Upravo će Lara, Nika i Jan – na panelu s marketinškim stručnjakom Branimirom Brkljačom govoriti o tome kako oni koriste Internet i šta od njega očekuju. Čućemo i iskustva Milana Inića, jednog od najuspešnijih jutjubera s ovih prostora, čiji kanal Yasserstain ima gotovo 400 hiljada pratilaca i preko sto miliona pregleda.

Ključnu ulogu u formiranju budućnosti ima obrazovanje, a svi se slažu da sastav obrazovanja ne odgovara potrebama društva 21. veka. Reforma obrazovanja postala je u Hrvatskoj jedna od središnjih tema javne rasprave, a tako će biti i u Rovinju, gde će o toj temi bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić raspravljati zajedno s Predragom Grubićem iz Adris grupe, Koradom Korlevićem iz Zvjezdarnice Višnjan i Josipom Ticom s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Budućnost je već nepovratno promenila muzičku industriju, gde je zavladao „Digitalni haos“, kako glasi naslov panela posvećenog muzici kao robi koja je nekad bila teško dostupna, a danas se do nje dolazi odmah. Jesu li te promene pozitivne ili negativne i kako na to gledaju sami proizvođači muzike, pokušaće da odgovore muzičari Robert Pešut Magnifico i Ida Prester, te Žarko Dimitrioski iz makedonske marketinške agencije Eden na Eden.

Uz predavanja, panele i prezentacije, Weekend i ove godine donosi mnoštvo radionica koje će se paralelno održavati u pet dvorana. Učesnici radionica moći će na njima da steknu brojna nova znanja, od toga kako prezentovati svoju ideju, preko email marketinga i Google Analyticsa, sve do mobilnog oglašavanja i copywritinga.

U organizaciji s HURA-om, na Weekendu sve marketinške stručnjake očekuje peti po redu BalCannes na kojem će oglašivači ove godine izabrati najbolje projekte i agencije iz regiona. Prijave su u toku, a zainteresovane agencije koje žele da se predstave mogu da predaju svoje projekte do 9. septembra. Najboljih 25 biće predstavljeno na glavnoj bini Weekenda u petak 23. septembra. Četvrtu godinu zaredom SoMo Borac na Weekendu predstavlja najbolje digitalne radove u nekoliko kategorija. Ove godine primljen je rekordan broj prijava, iako same prijave traju do 9. septembra, tačno u podne.

A nakon ozbiljnih tema i burnih rasprava, vreme je za dobru zabavu koju Weekend garantuje svake godine. Bogati program započinje Hladno pivo powered by Laško, nastupom u četvrtak, 22. septembra u Pepermint klubu, a posetioce koji već prvi dan dođu u Rovinj do ranog jutra zabavljaće DJ Filip Jelaš. U petak 23. septembra Lampshade Media predstavlja Who See, a nakon njih sledi Tomo In Der Muhlen u dvorani Vrt, dok vikendaše u Pepermint klubu zabavljaju Peppe & Sergej Trifunović. Muzički program u subotu, 24. septembra, završava se velikom žurkom Jagermeistera i Letnjeg bioskopa pod nazivom “Jägermeister presents Somewhere Over the Region”.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.