NAJBOLJA LITERATURA: Objavljeni dobitnici književne Nagrade Mirko Kovač

Nagrada se dodeljuje za: najbolji roman, najbolju knjigu eseja ili publicističku knjigu, najbolji scenario po snimljenom filmu i za najbolje delo mladoga autora za dela objavljena ili prvi put prikazana na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Prema pravilima Nagrade, svaka kategorija ima izbornike izabrane na petogodišnji mandat, a toliki je i mandat za članove žirija. Izbornici po kategorijama su Bruno Kragić za najbolji scenario, Srđan V. Tešin za delo mladog autora, Tomislav Brlek za najbolji esej i Mića Vujičić za najbolji roman.

Predsednik žirija Vlaho Bogišić i ostali članovi žirija: Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Brka Pavičević i Dragan Radulović na sastanku 2. februara za najbolja dela koja će dobiti Nagradu Mirko Kovač, a koja se sastoji od novčanog dela za svaku kategoriju 5.000,00 eura te povelje, izabrao je sledeća dela:
- za najbolje delo mladog autora roman "Tiho teče Misisipi" Vladimira Tabaševića u izdanju "Kontrasta" iz Beograda
- za najbolju knjigu eseja delo "Isus u Ahmićima" Ivana Lovrenovića u izdanju "Synopsysa" iz Sarajeva
- za najbolji scenario je nagrađeno delo "Ti mene nosiš" Ivone Juke, u produkciji "4 filma" iz Zagreba
- za najbolji roman "Doba mjedi" Slobodana Šnajdera u izdanju "Tim pressa" iz Zagreba.

Svečana dodela Nagrade održaće se 8. oktobra na 3. Danima Mirka Kovača. Dani Mirka Kovača održavaju se od 6. do 9. otkrobra u Rovinju.

Pogledajte još