U TOKU UPIS U ŠKOLU ZA NOVINARE: Ovakve utiske nosi prethodna generacija polaznika!

Color Press Grupa kao najveći izdavač magazina u regionu sa 64 izdanja i 11 internet portala i 70 konferencija i različitih događaja u 6 republika bivše Jugoslavije, svake godine zapošljava određen broj novih novinara i urednika koji kasnije rade na nekom od projekata i izdanja unutar grupe. Prednost pri zapošljavanju imaju kanidati koji prođu Školu za novinare i urednike CPG u kojoj polaznici kroz 55 časova u toku tri meseca prolaze sve najznačajnije segmente rada unutar sistema kompanije i prilagođavaju se za način rada u showbizz i lifestyle magazinima čijim izdavanjem se CPG bavi.

Iz svake generacije 4-5 najuspešnijih polaznika dobije posao u CPG. Poslednje dve generacije polaznika imale su priliku da učestvuju u radu redakcije magazina “Lepota i zdravlje”, koji ove godine slavi 15 godina postojanja, kao i na portalu lepotaizdravlje.rs. Većina već sada radi na portalima i u magazinima koje izdaje CPG.

Razgovarali smo sa prošlom generacijom CPG Škole za novinare i urednike, i evo kakve utiske nose, koje predavanje im je bilo najzanimljivije i šta su sve naučili na praksi u magazinu "Lepota i zdravlje".

Zbog čega je vaš izbor upravo bila Škola za novinare i urednike Color Press Grupe?

Varvara Maletić: Pre više od desetak godina radila sam kao novinar, završila sam Novosadsku novinarsku školu i sticanje znanja iz oblasti medija nastavila sam na Fakultetu političkih nauka. Iako, na direktan način, nisam više u ovoj struci, biti u korak sa vremenom i učiti od onih koji su najbolji bila je prilika koju sam kroz CPG školu dobila.

Danijela Vejnović: Za Školu sam saznala preko vaših zaposlenih.Dobili ste sjajne preporuke ! Cena mi je bila prihvatljiva, raspored predavanja takođe... Želela sam da napredujem, da se edukujem za nešto novo i drugačije a vaša škola je bila odličan izbor!

Lara Čakširan: Izabrala sam Školu za novinare i urednike Color Press Grupe, zato što sam prethodnih godina mnogo toga čitala i slušala o samoj kompaniji, njenim konferencijama, časopisima... Želeći da se bavim novinarstvom, upisala sam baš ovu školicu da bih stekla znanja kako iz oblasti novinarstva, tako i iz mnogih drugih oblasti kao što je recimo marketing.

Milica Kovačević: Jedan od glavnih razloga zašto je moj izbor bila ova skola jeste upravo Color Press Grupa, jer su mi uspešnost izdanja ove izdavačke kuće i ozbiljnost u bavljenju novinarstvom i medijima bili smernica ka tome da ja kao mladi novinar mogu tu dosta da naučim. Drugi razlozi su vezani za moju karijeru i želju za stalnim usavršavanjem, učenjem i napredovanjem, što smatram da sam ovde i dobila.

Koja znanja i veštine su vam bila najkorisnija i najzanimljivija?

Varvara Maletić: Lično brendiranje, Socijalne mreže, Korišćenje društvenih mreža, Apsolutna ekskluzivana, Novinarska ekskluziva, Content is The King, ... neka su od predavanja koja su mi bila najzanimljivija i navela me na dalje istraživanje i usavršavanje.

Danijela Vejnović: Sve je bilo korisno! Izdvojila bih rad na portalima i konferencije kao segment koji meni lično najviše prija.

Lara Čakširan: Najkorisnija znanja i veštine, pored osnovnih stvari u vezi sa pisanjem vesti, intervjua i reportaža, svakako su bila iz web-novinarstva. Učili su nas kako da pravimo blog, kako da koristimo ključne reči na internetu i na koji način da napišemo vest koja će biti čitana.

Milica Kovačević: Najkorisnija su mi bila praktična znanja vezana za sama izdanja. Npr. podela strana, tabak, prelamanje, pravljenje plana izgleda stranice, uklapanje reklama ,jer je to nesto što učite u praksi, izvan priručnika i teorijskih predavanja. Naravno, i sva znanja i saveti vezani za pisanje vesti, izveštaja i ostalih novinarskih formi koje smo pisali i vežbom usavršavali.

polaznici-2

Čija predavanja pamtite kao najinteresantnija i po čemu?

Varvara Maletić: Neophodnu osnovu dali su termini povereni Mirjani Pantoš i Angelini Čakširan, sva predavanja su bila korisna jer se od svakog predavača moglo mnogo naučiti, ali posebno bih izdvojila predavanja: Bojana Vulina i Roberta Čobana, Jakše Šćekića, Vesne Jugović De Vinča, Marine Kosanović, Branke Opranović, Ivana Ćosića, Goran Aničića, Zorana Torbice.

Danijela Vejnović: Aleksandar Filipović - puno zdravog humora. Bojan Vulin - Kratko, jasno, direktno. Zanimljivo.. Jakša Šćekić - fenomenalan pristup stvarnosti. Mira, Angelina - reči suvišne.

Lara Čakširan: Jakša Šćekić, ostavio je na mene najjači utisak. Ne bih mogla da izdvojim po čemu su njegova predavanja bila najinteresantnija, ali mogu da kažem da sam na njima najviše toga naučila. Jakša nam je pored ostalih poučnih informacija objasnio značaj kontakata i poznanstvo s ljudima, kao veoma bitnu stvar za bavljenje ovim poslom.

Milica Kovačević: Uh, teško pitanje! Svaka subota bila je posebna, imala svoju dinamiku i atmosferu, i generalno sva predavanja su bila odlična! Po inspirativnosti, izdvojila bih predavanje Ivana Ćosića, koji je meni lično posle stotinu odbijenih zahteva za posao, vratio veru i snagu da mogu ja to nešto sama! Naravno, Mirino i Angelinino svako predavanje prava je riznica novinarskog znanja i iskustva, i ne samo novinarskog, već i životnog.

Kako vam se svidela praksa u magazinu "Lepota i zdravlje"?

Varvara Maletić: Kako sam ja stalno zaposlena, praksu u magazinu "Lepota i zdravlje" nisam pohađala, ali sam sarađivala sa portalom NsHronika.

Danijela Vejnović: Praksa u L&Z mi se veoma dopala. Uživala sam u svakom novom danu. Svi ste sjajni, atmosfera je prijatna, timski duh na nivou.

Lara Čakširan: Praksa u "L&Z" mi se mnogo dopala. Stekla sam jedno kratko ali lepo iskustvo u redakciji, upoznala divne ljude i bila deo prijatne, ali i radne atmosfere. Pisala sam za portal, gledala kako se pravi fizički izgled novina, na koji način se biraju fotografije i još mnogo toga.

Milica Kovačević: Praksa je bila super!Volela bih da je trajala i duze od jedne nedelje,urednice su srdacne i divne,mnogo sam naucila,a nisam se ni jednog trenutka osecala kao pocetnik jer je atmosfera u redakciji divna! Dream job za mene:)

Bili ste gosti raznih konferencija u organizaciji Color Press Grupe i radili ste na izjavama panelista nakon konferencija. Šta vam je u vezi sa konferencijama bilo najinteresantnije?

Varvara Maletić: Organizacojom događaja i međunarodnih naučnih konferencija bavim se 10-ak godina, ali mi je bilo zanimljivo i korisno da vidim novine, sinkretizam modernih tehnologija i samog događaja, kao i način organizovanja ovog tipa konferencija.

Danijela Vejnović: U konferencijama sam najviše uživala! Pratiti panele live, prisustvovati interakciji znanja, mišljenja vrhunskih stručnjaka iz raznih oblasti. Veoma korisno i interesantno. Rad + nova znanja = dobra zabava.

Lara Čakširan: U vezi sa samim konferencijama najinteresantnije su svakako bile teme. U najlepšem sećanju će mi ostati konferencija "Pro-femina" 2016. godine. Takođe, konferencije su događaji na kojima možete naučiti mnogo toga, čuti tuđa iskustva i upoznati mnoge ljude.

Milica Kovačević: U vezi sa konferencijama najzanimljivije mi je bilo pronaći tu jednu izjavu koja će biti naslov, da dovoljno oslika sve ono o čemu je na panelu bilo reči, da bude primaljiva i zanimljiva, a opet ne izvučena iz konteksta, tako da je to bio pravi mali novinarski izazov. Takođe i teme samih konferencija, učesnici, organizacija, sve mi je to bilo jedno novo iskustvo i smatram da bih u daljoj karijeri mogla i time da se bavim.

Šta biste savetovali budućim polaznicima?

Varvara Maletić: Budućim polaznicima bih poručila da odluku o pohađaju CPG škole shvate ozbiljno i da osim druženja i upoznavanja sa kolegama i predavačima, na najbolji način iskoriste priliku da uče od najboljih, najvrednijih i najuspešnijih što će na časovima CPG škole dobiti.

Danijela Vejnović: Budućim polaznicima bih savetovala : samo budite ono što jeste. Učite od najboljih!

Lara Čakširan: Budućim polaznicima savetujem da budu radoznali, vredni, uporni, i željni znanja. U ovoj školi ćete dobiti mnogo toga, ali budite spremni toliko i da date.

Milica Kovačević: Budućim polaznicima bih savetovala da ostanu dosledni sebi, prate svoj san i talenat! Uopšte nije bitno da li studirate novinarstvo, književnost ili jezik, ako ste srednjoškolac ili frizer kao kolege u mojoj grupi, bitno je da imate želju i volju da negujete svoj talenat, a ljudi u Color Press-u kada ga prepoznaju, mnoga vrata će vam biti otvorena.

Časove grupama od 12 do 15 polaznika drže dugogodišnji urednici, redaktori i novinari Color Press Grupe Lidija Ćulibrk, Jelena Bačić-Alimpić, Robert Čoban, Mirjana Pantoš, Angelina Čakširan, Aida Bajazet, Žikica Milošević, Jasmina Ubiparip, ali i kolege iz drugih medija:Aleksandar Filipović, Jakša Šćekić, Marina Kosanović, Vesna de Vinča, Eržika Pap Reljin, Branka Opranović i mnogi drugi.

Časovi se održavaju subotom od 10,00 do 15,15 u prostorijama Color Press Grupe, Temerinska 102, Novi Sad.

Sve informacije pronađite na zvaničnom sajtu www.novinarskaskola.rs

Pogledajte još