ŠAPAT JUTARNJIH ZVEZDA: Vasilije Kovačev u susret Nedelji mode u Njujorku

Po Vasilijevim rečima, Vojvodina ga je u jednom trenutku neodoljivo podsetila na Njujork, zbog svoje multikulturalnosti. To je sredina protkana raznolikošću nacija i naroda koji zajedno žive na jednom mestu, a upravo ta etnička raznolikost jejedna od najlepših obeležja Njujorka, kako kaže on.

Kolekcija za proleće/leto 2017 kojom će se naš poznati dizajner predstaviti celom svetu nosi naziv „Šapat jutarnjih zvezda“. Ono što ga je najviše inspirisalo prilikom stvaranja muško/ženske kolekcije jesu letnja polja Vojvodine okupana suncem, kao i emocija jedne ljubavi. Prvi deo kolekcije prati rađanje jednog letnjeg dana u pastelnim tonovima koji nalikuju impresionističkim slikama, dok drugi deo ima nešto izražajniji kolorit i doživljava svoju kulminaciju zalaskom sunca, koji se može uporediti sa onima na morskoj pučini. Ova sličnost nije slučajna, budući da je na prostorima Vojvodine nekada davno bilo Panonsko more. I na kraju, treći deo kolekcije prikazuje noć, tamnu poput crne zemlje oranice, koju pred svitanje novog dana obasjavaju jutarnje zvezde koje svojim šapatom, noseći iskustva prethodnog dana i noći, najavljuju novu nadu i novi život.

Vasilije Kovačev je rođen u Zrenjaninu. Završio je srednju školu za dizajn u Novom Sadu nakon čega je upisao Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek savremeno odevanje, na kome je i diplomirao 2002. godine. Bavi se modnom ilustracijom i dizajnom ženske i muške odeće kao i modnim detaljima. Tokom proteklih 15. godina održao je više izložbi maski i kostima.

Nedelja mode u Njujorku predstavlja više od same lepote i mode. Nastao je 1943. godine kao potreba američkih kupaca i modnih novinarakoji nisu imali mogućnost da putuju u Pariz. Počevši od 1993. godine, svakakog februara i septembra, Njujork postaje centar svetske mode. Tu se održava ovaj planetarno prepoznatljiv događaj gde se na jednom mestu susreću najbitniji blogeri, dizajneri, novinari, poznate ličnosti, modeli i diznajeri. Koliko je značajan ovaj dogadjaj govori činjenica da je za nedelju dana NYFW posetilo više od 100 000 hiljada posetilaca, koji su za državu doneli više500 miliona dolara.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.