#BOOKTALK2016 – Isidora Bjelica: Nije stvar u sećanju na lik i delo, već na ideje!

0

U prostorijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu, 1. i 2. septembra okupila su se neka od najznačajnih imena iz sveta književnosti i izdavaštva na konferenciji Book Talk 2016 koju organizuje Color Press Group.

Drugu godinu za redom, ovoj konferenciji je prethodila Nedelja knjige, tokom koje su se od 29. avgusta do 2. septembra delile besplatne knjige za sve građane koje su volontori Color Pres Grupe zatekli u gradskom prevozu da čitaju.

Na panelu “Umetnik i njegov spomenik: Kako čuvamo uspomenu na dela velikana naše kulture” učestvovala je i Isidora Bjelica sa kojom smo razgovarali tokom konferencije:

Moje mišljenje o tome je prilično različito od establišmenta, zato što veličina velikana kroz istoriju, ne samo kod nas, jesu velikani, uglavnom, zato što su određene koterije i politički uslovi od njih to napravile. Veoma su retki ljudi koji su transideološki ili transkoterijski postavljeni. Tako da ja mnogo više cenim ideje nego, da kažem, ličnosti. Ta cela priča o velikanima je priča o taštini, kultu ličnosti“.

Kompletan intervju poslušajte u videu:

Foto: Color Press Grupa

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.