#DIGITAL2016 - Minja Miletić: Digital je promenio način života i filozofija da to ne utiče na televizije unapred je osuđena na neuspeh

Ovogodišnji – #Digital2016 – trajaće 2 dana – 15. i 16. septembra(četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva u galeriji Belgrade Waterfront, zgrada „Geozavoda“ u Beogradu.

Moderator panela "Nacionalni emiteri u digitalnom dobu" biće Minja Miletić, koja uređuje i vodi emisiju „Novi dan“ na televiziji N1.

Kako ocenjujete izbor programa, licence koje se kupuju, odnos prema gledaocima nacionalnih emitera u Srbiji?

- Kada govorimo o licencnim programima, to je uvek pitanje ekonomske moći. Sigurna sam da svaki glavni urednik i direktor televizije želi da ima najbolje filmove, serije, najveće sportske dođajaje, mogunost da producira sopstveni programski sadržaj. Sva ta prava mnogo kostaju, a kada ih prodaju strani content provider-eri, onda teško da ima razumevanje za ekonomske prilike na Balkanu. Znamo kako izgleda vreme u kojem zivimo, dobro znam koliko često su ljudi nezadovoljni sadržajem koji mogu da gledaju, ali duboko verujem da je ovo sto sada imamo je na granici mogućeg. U tom delu imam razumevanje za kolege sa televizije, ali ako bih dala neku sugestiju, mislim da im nedostaje vise inovativnosti i hrabrosti da probaju da naprave formate kojih nema na nasem trzistu. Rukovidim se tezom, da ne možete da znate dok ne probate, a naravno da su greške sastavni deo svakog eksperimentisanja.

Da li domaće televizije idu u korak sa digitalizacijom i globalnim trendovima?

- To je tačka oko koje treba da budu hrabrije televizije. Digital je promenio način života i filozofija da to ne utiče na televizije unapred je osuđena na neuspeh. Možda bi više trebalo da obrate pažnju, kakav je to sadržaj koji ljude interesuje, a da nije dostupan na televiziji i da na osnovu toga ponude nešto novo.

Da li je regionalno umrežavanje jedan od načina kako bi televizije u eri interneta mogle da sačuvaju ekskluzivnost?

- Odavno smo prestali da se interesujemo samo za ono što se dešava u našem dvorištu. To nam nije donela evolucija interneta, jer smo daleko pre toga kačili satelitske antene na krovove jer nam nije bilo dovoljno samo ono što nam televizije u našim granicama nude. Ako govorimo o umrežavanju, onda je prirodno da se umrežavaju oni koji su najbliži, a to su televizije u regionu. Zato je N1 nešto novo na ovom prostoru, jer širi vidike ljudima i verujem da će mnogi morati da krenu tim putem kako bi opstali na medijskom tržištu. Ako im je teško da se na nas ugledaju jer smo konkurencija, onda neka pogledaju kako je to uradila vaša kuća. Neka vide kako ne postoje granice za izdanja Color Press Grupe i kako je to izuzetno uspešan model.

Kako vidite regionalnu medijsku scenu kada su televizije u pitanju? Koliko smo slični, a šta nas razlikuje?

- Povezuje nas to što se svi trudimo na slučan ili isti način i to u sličnim i teškim uslovima. Razlike su u nijansama, verujem da kada bi sklonili intertere iz ugla ekrana nacionalnih emitera, mislim da bi bilo teško da odmah prepoznate iz koje je tačno zemlje koja televizije.

Program konferencije i način prijave možete pogledati na linku www.color.rs/digital2016

Digital2016-vizual

Pogledajte još