VRŠNJAČKO NASILJE U SRBIJI: Devojčica (13) preti da će ubiti školske drugarice!

Snimak, koji je ubrzo izbrisan, video je veliki broj ljudi, a među njima i majke devojčica.

Jelena J., majka jedne od devojčica - T. Č. (13), kaže da je šokirana onim što je videla.

- Sve je počelo prošle godine, kada je ta devojčica krenula da maltretira moje dete zbog čudnog prezimena i zato što je malo krupnija. Čak je tada napravila grupu na Fejsbuku gde je vršnjake okretala protiv moje ćerke. Pokušala sam da to zaustavim, ali bez uspeha. Posle ovog snimka samo razmišljam hoće li mi baciti dete kroz prozor. Nisam živa - kaže Jelena J.

Posle incidenta s Jeleninom ćerkom, S. S. je dobila ukor škole. Međutim, to je nije zaustavilo. Ubrzo je počela da maltretira još jednu devojčicu. Za „Blic“ priča i Jelena M., majka M. M. (13).

- Moje dete se nje ne plaši i to je verovatno bio razlog što je ova počela da je maltretira. Kada je maltretirala T. Č., moja ćerka je ustala i pitala: „Zašto to radiš?“. Nakon toga je usledila tortura, pa je čak prošle godine dobila i šamar od devojčice sa snimka - priča Jelena M.

Posle tog šamara, majke su na sve načine pokušavale da stanu na put tom zlostavljanju.

- Ja sam išla kod direktorke, psihologa, pedagoga, molila sam da stanu na put ovom teroru... Oni su pokušavali, ali nisu imali podršku razrednog starešine, koji dođe i kaže: „Šta preuveličavate i pravite od komarca magarca?“. Šta, bre, preuveličavam? Ova mala je snimila video, javno gleda sliku moje ćerke i govori „Ubiću te jednog dana“. Bila sam u šoku kada sam videla snimak. Kada dete od 13 godina ovako nešto objavi, za pet godina će stvarno ubijati. Njena majka nije pokazivala nikakvu inicijativu da sredimo sve. Izvinjavala se jeste, ali se ipak vidi da to nije bilo iskreno - uplašena je Jelena M.

Direktorka osnovne škole gde nastavu pohađaju sve tri učenice objasnila je da u toj obrazovnoj ustanovi trenutno vlada vanredno stanje.

- Sve smo korake preduzeli da rešimo ovaj problem. Odmah po objavi snimka, obavestili smo roditelje, razrednog starešinu, a zakazano je i vanredno nastavničko veće. Slučaj smo prijavili policiji. Za devojčice koje je S. S. pomenula u snimku organizovana je mreža zaštite - objašnjava direktorka.

Kako kaže, razredna nije imala sluha za prethodni problem, kada je S. S. udarila šamar jednoj od njih, te je tek na insistiranje škole devojčica dobila ukor:

- Protiv razredne nije pokrenut disciplinski postupak, ali sve druge mere jesu. Stručna služba sada će imati pune ruke posla jer ovaj snimak predstavlja treći stepen tihog nasilja.

Pretnja sa snimka : "Tako jako želim da ih ubijem"

Devojčica S. S. na snimku koji je objavila na „Jutjubu“ upućuje najstrašnije pretnje devojčicama koje je u školi prethodno maltretirala.

- Jer ona je jedna k..., kojoj ću se, samo da se završi ova škola, n... mamice! Izvinite što stalno gledam ovamo jer tamo je njena slika i želim da je ubijem - poručila je S. S. dok sve vreme gleda u sliku devojčice iz svog odeljenja.

Devojčica koja pohađa sedmi razred osnovne škole jednu od devojčica naziva „utikačem“, a drugu „tračarom“, konstantno ističući koliko ih mrzi i koliko želi da ih ubije.

- To su dve osobe koje me jako iritiraju i koje bih ubila. A što ja mrzim, odnosno volim našeg psihologa... Toliko je volim da bih joj sada priredila sahranu. Da sam znala da ću za to što sam uradila dobiti ukor, udarila bih je jače, tako da me škola ničemu nije naučila - samo su neke od šokantnih izjava ove tinejdžerke.

Psiholog: Pomešala realni i virtuelni svet

Psiholog Marina Nadejin-Simić, kojoj smo poslali video-klip da ga pogleda, kaže da je S. S. pomešala realni i virtuelni svet, svet rijalitija i ostalih sadržaja sumnjivih vrednosti koji se serviraju u medijima.

- Ona poznaje moralne vrednosti, ali ih prilagođava svojim potrebama i emocijama. Ona zna da ne treba biti takav u školi, međutim, smatra da je ta koja ima hrabrosti da krši pravila. Ponaša se u skladu sa svojim pravilima. Nije važno što je udarila drugaricu, već što to nije bilo u školi. Dakle, nije kriva. Ona zaista ima doživljaj da nije trebalo da bude kažnjena jer nije „kriva“, odnosno to nije dokazano - objašnjava Marina Nadejin-Simić.

Naša sagovornica dodaje da S. S. kaznu doživljava kao nepravdu, što dodatno izaziva ogorčenost i agresivnost kod nje.

- Ima sopstvene kriterijume za procenu dobrog i lošeg koji su u koliziji s realnošću. Nesigurna je i agresivno reaguje na bilo kakvu kritiku ili izraz neprihvatanja.

Izvor: Blic

Pogledajte još