PREPOZNAJTE GA: Da li je vaš kolega psihopata?

Istraživanje, koje je predstavljeno na kongresu Udruženja psihologa Australije u Melburnu, pokazuje da čak svaki peti radnik ima ovaj poremećaj.

Forenzički psiholog Nejtan Bruks otkrio je da se psihopate kriju obično na rukovodećim pozicijama.

Termin “uspešan psihopata” opisuje osobe koje odlikuju neiskrenost, nedostatak empatije ili kajanja, egocentrizam, ali i šarm.

Bruks kaže da su takve osobe naprosto “procvetale” na početku svetske finansijske krize, kada su i počela istraživanja na ovu temu.

- Psihopate deluju vrlo normalno - kaže Skot Lilinfeld sa Univerziteta Emori u Atlanti, koji je učestvovao u prezentovanju rezultata na Kongresu.

- Većina nije nasilna, ali voli rizike, upadaju u nevolje i krše zakone. Ima ih u politici, biznisu, visokorizičnim sportovima. Psihopate uspevaju da ostvare kratkoročni uspeh, zahvaljujući svom šarmu, ali ne i dugoročni.

Prema profesoru Lilinfeldu, psihopate možete da prepoznate po sledećim osobinama:

Na prvi pogled su šarmantni i samouvereni. Ne gaje empatiju, niti osećaju krivicu. Nikad se ne vezuju za druge ljude. Teško kontrolišu impulse, lažu i varaju.

Moguće je da će vam se kolege koje su psihopate na prvu loptu mnogo više svideti od ostalih, jer deluju zabavno i opušteno. Međutim, već posle nekog vremena otkrivaju pravo lice.

Ljudi obično misle da je Hitler bio psihopata, ali Lilinfeld kaže da se ne uklapa u tu odrednicu, jer je bio "paranoičan i čudan", dok je većina psihopata razdragana i fleksibilna na prvi pogled.

Lilinfeld smatra da psihopatama nema leka.

- Sumnjam da ćemo ikad pronaći lek. Veća je šansa da se pronađu načini da ih držimo podalje od problema. Možda ćemo razviti metode kojima će kontrolisati svoj bes ili uzbuđenje, ali ništa više od toga - kaže profesor.

Izvor: B92

Pogledajte još