Izbor novog patrijarha

BEOGRAD, 21. januar 2010. (FoNet) - Vrh Srpske pravoslavne crkve zakazao je za petak u Patrijaršiji zasedanje Sabora kako bi izabrao naslednika patrijarha Pavla.

Saborom će predsedavati najstariji arhijerej po posvećenju, i to bi trebalo da bude, kako se najavljuje, episkop šabački Lavrentije, koji je u tom činu četiri decenije.

Na početku izbornog Sabora, posle priziva Svetog Duha, utvrđuje se lista imena arhijereja koji imaju pravo da budu birani za kandidata za patrijarha.

Izborna procedura predviđa, navodi božićni broj Pravoslavlja, novina Patrijaršije, da se patrijarh bira između aktivnih eparhijskih arhijereja koji upravljaju eparhijom najmanje pet godina, apostolskim žrebom između trojice kandidata izabranih tajnim glasanjem i apsolutnom većinom.

Patrijarh Pavle, tada episkop raško-prizrenski, je, na izbornom Saboru krajem 1990., ušao u krug izabranih za kandidate kao treći u devetom krugu glasanja, izvestilo je Pravoslavlje.

Nakon izbora tri kandidata, koverte sa njihovim imenima se stavljaju u jevanđelje, Sabor poziva arhimandrita koji u hramu Svetog Simeona Mirotočivog, u Patrijaršiji, nakon molitve, uzima jednu od koverti.

Koverta se predaje predsedavajućem Saboru da prvi pročita ime novog arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog, kako glasi puna titula poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Uoči Sabora episkop Lavrentije je, povodom špekulacija u javnosti o eventualnim izmenama procedure, rekao da je protiv toga i podsetio kako je izabran patrijarh Pavle.

Crkveni Ustav je pre desetak godina bio promenjen na neko vreme tako da se partijarh bira tajnim glasanjem u najviše tri kruga glasanja - u prva dva se tražila apsolutna
većina, a ako je ne bi bilo, onda bi u trećem i poslednjem krugu glasanja bio izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova.

Novi patrijarh bi narednih dana nakon izbora trebalo da bude ustoličen u Sabornoj crkvi, u Beogradu, a kasnije i u manastiru Pećka Patrijaršija, koji je pod njegovom neposrednom nadležnošću.

Novi duhovni poglavar biće četrdseset i peti patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Pogledajte još