LAGUNA PREDSTAVLJA: "U dvorani snova" - Aleksandra Kari

Saj Ðinhua, slavna kurtizana, ljubavnica nekoliko političara i istinska heroina svog doba, istorijska je ličnost koju prate mnoge legende i malo pouzdanih činjenica.

Godina je 1881. Zato što je govorio istinu, otac sedmogodišnje Ðinhue pogubljen je po naredbi cara, a nju su prodali bordelu za šačicu srebrnjaka. Njena jedina prijateljica u toj kući tragedije i poroka jeste neugledna i mudra Sujin. Ali hoće li joj to biti dovoljno da istraje?

Kada je otmeni postariji državni službenik uzme za konkubinu, Ðinhua ce započeti svoj treći život, ovoga puta uz ljubomornu Prvu Ženu. Ipak, kad bude izabran za izaslanika, njen muž će povesti Ðinhuu na put u Austriju. Dok se on bori da doprinese tim prvim, nespretnim pokušajima Kine da uspostavi čvrste diplomatske odnose sa zapadnim svetom, Ðinhua je svim srcem voljna i željna da upije i upozna taj novi svet i Veliku ljubav.

Njeni pokušaji će, nažalost, biti osujećeni, ali ona će svejedno poneti natrag u Kinu jedan deo tog sveta, kao promenjena mlada žena koja se vraća u takođe promenjenu domovinu, u kojoj su se snažno sukobile kulture Istoka i Zapada. Doći će trenutak kada će njene simpatije prema Zapadu ugroziti ne samo njen život već i život njenih najdražih.

- Aleksandra Kari pruža čarobnu sliku Kine u trenutku kada zemlju pustoše strani uticaji. Ispripovedana iz ugla različitih junaka, ovo nije samo priča o Ðinhui, već i o samoj Kini - piše "Library Journal".

- Živopisna priča o nastojanju jedne žene da bude 'radoznala, mudra i vrla' uprkos tiranskim silama koje je okružuju - navodi Kirkus Reviews.

Pogledajte još