FRKA#2 U MIKSER HAUSU: Muzički program na Festivalu romske kulture i aktivizma

Oni će u okviru muzičkog programa prvog festivalskog dana romske pesme pevati na nastupu grupe KAL koji počinje u 22.00. KAL je urbani romski bend iz Beograda. Od osnivanja, 2006. godine bend je kreirao muzički stil koji je spoj tradicionalne balkanske romske muzike i roka. Zapadni kritičari su ga nazvali „Rock’n’Roma“. Bend je nastupao na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima.

Prve festivalske večeri nastupa i GRUBB (od 21.00).Gypsy Roma Urban Balkan Beatsje fondacija koja podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece mlađe od 18 godina. Originalno povezivanje obrazovanja i izvođačkih umetnosti, inspirisalo je nastanak GRUBB mjuzikla koji je rezultat saradnje mladih Roma i međunarodnih umetnika i prestavlja svojevrstan spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike. Nastupima na džez festivalu u Montrealu, turnejom u Kanadi i Holandiji predstavili su se međunarodnoj publici, a često su gosti i na domaćim festivalima.



U subotu, 1. oktobra od 21.00 na večeri pod nazivom „Dame pevaju romski bluz“ nastupiće Very Naissbend, a romske pesme će pevati Bilja Krstić, Ana Stanić i Bojana Stamenov. Very Naiss bend je osnovan 2015. godine. Čine ga niški muzičari različitih generacija, različitih muzičkih afiniteta ujedinjeni u želji da donesu novi zvuk na muzičku scenu Srbije. Bend kombinuje tradicionalnu balkansku muziku sa bluzom, fankom, rokom, džezom.

FRKA je prilika da se široj javnosti predstavi romska kultura kao najprepoznatljiviji proizvod ove nacije u cilju smanjenja predrasuda i unapređenja položaja Roma u Srbiji. Dvodnevni program će otvoriti mnoge teme vezane za ljudska prava Roma i izazove u kontekstu planova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, pravu stanovanja, inkluzivnom obrazovanju, zapošljavanju, rodnoj ravnopravnosti.

Dnevni program festivala uključuje i projekcije nekoliko filmova, među kojima se ističu igrano ostvarenje „Papuša“ (iz Poljske), kao i dokumentarni film „Naša škola“ (iz Rumunije) koji govori o naporima da se iskoreni segregacija u jednoj seoskoj školi.

Festival romske kulture i aktivizma organizuje Romski kulturni centar u saradnji sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i veština.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Pogledajte još