NE IGNORIŠITE IH: 5 znakova na kosi koji ukazuju na zdravstvene probleme

Ukoliko primetite neke nagle promene na vašoj kosi, ne ignorišite ih jer one mogu biti pokazatelj zdravstvenih problema.

1. Preterano opadanje kose

Žena u proseku dnevno izgubi stotinjak vlasi, što se smatra normalnom pojavom. Ali, ako primetite da je kosa počela značajnije da vam otpada, najbolje rešenje je potražiti savet lekara. Preterano opadanje kose može biti znak poremećaja u ravnoteži hormona, ali i bolesti poput pitiriasis amiantacea i seboreje, kao i poremećaja rada štitnjače. Isto tako, za opadanje kose mogu biti odgovorni i neki lekovi, ali i nedostatak minerala u organizmu poput gvožđa i cinka.

2. Tanke i slabe vlasi

Ako su vaše čvrste, debele vlasi oslabile i stanjile se to može ukazivati na hipotireozu, bolest štitne žlezde koja nastaje zbog premale proizvodnje hormona. Štitnjača reguliše rad endokrinog sistema i utiče na strukturu kose, stoga prvo što morate uraditi jeste da odete kod doktora po savet. Ali, uzrok promene strukture vlasi može bit i stres. Zbog stresa kosa sporije raste, gubi sjaj i postaje suva. Stres utiče na zadržavanje natrijuma (soli), koji može da se akumulira oko folikule vlasi uzrokujući smanjeni prenos hranjivih stvari koje su vašoj kosi prekopotrebne.

3. Kosa koja opada u pramenovima

Otpadanje malih pramenova može biti izazvano alopeciom areatom, autoimunom bolesti uzrokovanom velikim promenama u organizmu poput trudnoće ili bolesti pri kojoj imunološki sistem slabi i time utiče na smanjenje folikula vlasi. Isto tako, Citostatici, vitamin A i njegovi derivati, antidepresivi, hormoni (testosteron), lekovi za smanjenje masnoća u krvi, kao i određene vrste lekova za visoki pritisak takođe mogu izazvati prekomerno opadanje kose.

4. Preuranjene sede vlasi

Imate li mnogo sedih, a mlađi ste od 35 godina, moguće je da vam nedostaje vitamina B12 i B9 poznatog i kao folna kiselina. Isto tako, pojava sedih vlasi u ranoj životnoj dobi može biti uzrokovana lošim kvalitetom krvi i problemima sa bubrezima, poremećajem rada štitne žlezde, ali i kožnom bolešću kao što je vitiligo, koja uzrokuje iznenadnu pojavu depigmentacije.

5. Lako lomljive vlasi

Kosu čini belančevina keratin, pa nedostatak belančevina u ishrani može oslabiti vlas toliko da ona vrlo lako puca. Lomljivu kosu može uzrokovati i pothranjenost. Naime, dijete koje podrazumevaju niski unos ugljenih hidrata mogu uticati na pojačano ispadanje kose, ali i kvalitet zbog čega ona može postati tanka i lomljiva. Krivca za lomljivu kosu možete pronaći i u nedostatku vitamina A ili H (biotina) i preteranom izlaganju kose UV zracima.

Izvor: N1

Pogledajte još