PREDSTAVLJENA REPLIKA KRSTA SVECA: Obeležavanje 1000 godina od stradanja Svetog Jovana Vladimira

Direktorica Turističke organizacije Bar, Neda Ivanović, izjavila je da ovaj projekat bio veoma zahtevan i specifičan i da je bio podvig umanjiti krst sa dimenzija 45 x 38 cm na 3,1 x 3, 5 cm a da se zadrži originalnost i detalji na obe strane krsta. Osim toga, za realizaciju ove ideje bilo je potrebno obaviti brojne aktivnosti:

- Dobiti saglasnost odbratstva Andrović u čijem je posedu krst vekovima.

- Dobiti odobrenje za korišćenje ovogkulturnog dobrau posebne svrhe- izradu umanjenestilizovane replike, od Zavoda za zaštitu kulturnih dobaraCrne Gore.

- preduzeti sve radnje kako bi zaštitila autorska prava, kod Zavoda za zaštititu intelektualne svojine Crne Gore, sa ciljem onemogućavanja drugih pravnih ili fizičkih lica u izradi,upotrebi ili komercijalizaciji istih i sličnih proizvoda kojiizgledom ili nazivom upućuju na relikviju,

- Ispitati čistoću zlata i srebra kod Metrološkog zavoda Crne Gore.

Kompletnu ambalažu: kutiju, sertifikat, legendu iomot je uradila poznata dizajnerkaAna Matić – koja je takođe zaštićena.

Vladimirovkrst jesimbol vere, nade i ljubavi.

Hram Svetog Jovana Vladimira osveštan u Baru, u nedelju, 25.septembra. Hram su osveštali Njegova svetost patrijarh jerusalimski Teofilo Treći, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, arhiepiskop albanski Anastasije, arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.Ovom događaju prisustvovalo je više od 50 arhijereja, vladika, mitropolita iz celog sveta i nekoliko hiljada vernika iz Crne Gore, regiona, Rusije, Ukrajine, Belorusije...

Legenda o Vladimiru i Kosari

Viševekovni skladni život Barana oslikava i čuva kult Svetog Vladimira, kneza i svetitelja, koji je živeo na prelazu iz 10. u 11. vek. Drveni krstkoji je imao u rukama kada je pogubljen, od davnina, kao najveću relikviju čuva bratstvo Andrović iz Bara.

Po legendi, makedonski car Samuilo savladao je u bici mladog kneza Vladimira, odveo ga u Prespu i utamničio. Ali Vladimira je spasla ljubav - lepa careva kćer Kosara zaljubila se u njega i izborila milost i slobodu za plemenitog sužnja. Vladimir i Kosara su se venčali i nastanili u Krajini, na južnoj obali Skadarskog jezera, u dvoru nedaleko od manastira Prečista Krajinska.

Ipak, njihova sreća nije potrajala. Samuilov naslednik, Vladislav, pozvao je Vladimira u Prespu, šaljući mu zlatni krst kao garanciju bezbednosti.Ali Knez Vladimir je zatražio drveni krst kao zalog svog života jer „na njemu je Spasitelj razapet“, verujući da tako dat zavet novi car neće prekršiti.Vladislav nije održao reč -čim je stigao u Prespu,knezVladimir je ubijenna vratima crkvei sahranjen zajedno sa krstom koji je imao u rukama. Nesrećna Kosara je njegovo telo prenela u manastir Prečista Krajinska, zamonašila se i posle smrti sahranjena pored svoje velike ljubavi.

Svake godine, na dan Sv.Trojice, prestavnici bratstva Andrović, u pratnji poštovaoca kulta Svetog Vladimiraiznose krst nasvetu planinu Rumiju, gde je po predanju nekada bila crkva. U narodu postoji običaj da učesnici litije, koji se penju na planinu ponesu sa sobom po jedan kamen jer, po predanju, crkva će se sama obnoviti kada ga bude dovoljno. U ovom drevnom običaju učestvuju pripadnici sve tri veroispovijesti.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.