Ustavnom sudu podneto više stotina žalbi

BEOGRAD, 21. januara 2010. (Beta) - Više stotina razrešenih sudija i tužilaca podnelo je ustavne žalbe Ustavnom sudu Srbije kojima se zahteva ponavljanje celog postupka izbora sudija, izjavila je u četvrtak predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

"U ustavnoj žalbi tražimo da se ponište odluke Visokog saveta sudstva koje se odnose na sudije koje nisu izabrane i da se proglasi da taj neizabrani sudija i dalje vrši sudijsku funkciju, a da se naredi Visokom savetu sudstva da sprovede postupak iznova i to u punom sastavu saveta i u pravičnom postupku", rekla je Dragana Boljević novinarima.

Dragana Boljević, koja nije izabrana za sudiju, istakla je da je pravičan postupak propisan Ustavom i da takav postupak zahtevaju Evropa i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Dodala je da su se neizabrane sudije i tužioci obratili Ustavnom sudu jer je aktom Visokog saveta sudstva povređeno više njihovih ljudskih prava. "Sudije i tužioci kojima su povređena prava saznali su da su im povređena prava tako što su pročitali odluku sa imenima izabranih i pošto nisu videli svoje ime", rekla je Dragana Boljević.

Pogledajte još