KAKO DA PRONAĐETE SAVRŠEN SAT: Birajte sat poput partnera

Najvažnije je da prvo razmotrite svrhu kupovine sata. Da li želite dobru investiciju, odnosno sat koji ćete godinama nositi ili samo želite da već postojećoj kolekciji dodate neki novi model? Na primer, treba da znate da postoje satovi koji će s vremnom samo dobijati na svojoj vrednosti, jer spadaju u časovnike koji su traženi među kolekcionarima, kao i oni kojima vrednost nikada neće porasti već će samo opadati s vremenom.

Zato birajte pažljivo, jer sat treba da bude nešto što će duže vreme trajati u vašem životu. Sat ne treba da bude trend tranzitnog tipa. On nikako ne sme biti efemerni dodatak koji ima samo instant ukrasnu svrhu. Sat zauzima posebno mesto u spektru nakita, možda i zbog toga što se nalazi baš na našem zglobu. Nekada u sat gledamo da bismo shvatili koje je doba dana, a nekada samo da proverimo da je predmet našeg obožavanja još uvek tu.

Interesatno je i to da se u novoj tehnološkoj eri u svetu satova nije mnogo toga promenilo. Naime, mi stare telefone menjamo novima, iz godine u godinu i ne vraćamo se starim modelima. Sa satovima je priča drugačija. Sve i da ste nabavili nanoviji smart watch Connected, sigurno nećete baciti svoj omiljeni TAG Heuer Carrera koji ste pre nekoliko godina dobile za godišnjicu braka, jer taj sat će zapravo uvek moći da se nosi.

On jednostavno čeka vreme do svoje nove prilike, spakovan u fioku, jer satovi su neraskidivi deo naše ličnosti.

Ali kako odabrati sat, pitate se? Pa, izbor može imati vezu sa vašim stilom ili karakterom. Na primer, ukoliko je vaš stil više u neutralnim bojama i minimalistički, onda logično birate sat nekog minimalističkog dizajna ili neki koloristički sat koji će razbiti i osvežiti vašu odevnu kombinaciju. Ukoliko pak volite boje i one jarke dominiraju u vašem ormaru, onda birajte neki sat u u mirnijim tonovima.

Takođe, morate obratiti pažnju i na to kakav nakit nosite. Ukoliko volite srebro, trudite se da narukvica sata bude srebrna. Ako pak volite zlato, sat koji ima čeličnu zlatnu narukvicu biće odličan izbor, dok dame koje kombinuju ova dva plemenita materijala danas mogu odbrati sat koji ima kombinaciju srebro-zlato.

Budite metodični. Ne žurite u impulsivnu kupovinu. Razmišljajte da li ste više sportski tip, avanturista, da li volite drago kamenje…


Nije loše napraviti listu sa pitanjima tipa – Da li ćete sat nositi u vodi? Da li vam treba sat sa većim ili manjim prečnikom? Hoćete li narukvicu od metala, kože ili plastike?

A ono što je navažnije, jeste da probate sat pre kupovine. Iznenadićete se kako sat nekada izgleda potpuno drugačije na vašem zglobu! Tako ćete proceniti da li je previše velik za vaš zglob ili premalen.

Probajte što je više moguće modela. Iskustvo kaže da ukoliko vi ne možete da odaberete sat, on će ugledati vas. Ali, po principu onog “Udadoh se na brzinu, kajaću se natenane” ni pod tačkom razno, ne kupujte sat na prvu loptu!

Neka vaša odluka prenoći, pre definitivne odluke oko izbora najboljeg časovnika za vas. Potraga za pravim satom može biti naporna, ali lov je deo putovanja u kojem možete uživati dugi niz godina.

Posmatrajte sat pri kupovini kao kada birate partnera. Na neki način on će sa vama biti svakodnevno i danonoćno. Postavite sebi pitanje tipa ”Da li je ovo sat koji bi mogla da nosim stalno, a da mi nikada ne dosadi”?

Odgovor na to pitanje će vam pomoći da shvatite da li samo flertujete sa potencijalnim objektom žudnje ili je u pitanju ljubav na prvi pogled.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.