Vakcinacija jedina zaštita od gripa

BEOGRAD, 21. januara 2010. (Beta) - Od novog virusa gripa do sad u Srbiji umrlo je duplo više ljudi nego od variole vere u bivšoj Jugoslaviji i vakcinacija je jedini način da se stanovništvo zaštiti od tog virusa, kazao je u četvrtak predsednik Radne grupe za praćenje pandemije Predrag Kon.

Kon je na sednici Zdravstvenog saveta Srbije rekao da je 80 odsto dece školskog uzrasta još je uvek ugroženo od mogućnosti zaraze novim virusom. Nemoguće je predvideti dalji tok pandemije, naveo je on.

Predsednik Zdravstvenog saveta Srbije Dragan Delević naveo je da lečenje pacijenta na respiratoru državu košta 320.000 dinara, na opštem odeljenju između 30.000 i 35.000 i da je u svakom smislu isplativija vakcinacija.

Protiv novog virusa do sad je vakcinisano 139.752 osobe, a najveći deo njih - 61,6 odsto su hronični bolesnici, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Registrovano je 79 smrtnih ishoda. Na bolničkom lečenju nalazi se 266 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je osmoro priključeno na respiratore.

U Vojvodini je umrla još jedna osoba od novog virusa gripa saopšteno je u četvrtak iz pokrajinskog Sekretarijata za zdravstvo i Radne grupe Vlade Vojvodine za praćenje pandemije gripa A H1N1.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.